IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпна рекордно от началото на годината

Положителните новини около споразумението между Гърция и частните кредитори дадоха тласък на общата европейска валута

17:29 | 23.01.12 г. 5
Еврото поскъпна рекордно от началото на годината

Американският долар удължи загубите си спрямо еврото, тласкайки общата европейска валута до най-високото ѝ ниво през тази година благодарение на нарастващите очаквания за споразумение между Гърция и кредиторите ѝ и на положителните новини за европейските банки, съобщи MarketWatch.

Курсът на еврото се повиши до 1,3026 долара за евро от 1,2936 долара за евро при търговията в Северна Америка в късните следобедни часове в петък. Курсът при затваряне не е бил над 1,30 долара за евро от края на декември 2011 г.

Американският индекс DXY, който следи представянето на долара спрямо кошница от 6 валути, се понижи с 0,52% до 79,743 пункта.

Частните кредитори на Гърция предложиха да поемат загуби от 65-70% от стойността на притежаваните от тях ценни книжа, съобщиха медии, като се позоваха на думи на водещия преговарящ от страна на кредиторите – Чарлз Далара, управляващ директор на Института за международни финанси.

„Риск апетитът нарасна на фона на съобщенията за напредък в преговорите за замяна на гръцкия дълг и преди днешното заседание на министрите на финансите на държавите от еврозоната“, заяви Марк Чандлър, ръководител на отдела за глобални валутни стратегии в Brown Brothers Harriman. „Вследстиве на това еврото тръгва нагоре“, добави той.

Анализатори забелязаха и съобщенията, че Германия и Франция може да се опитат да облекчат новите изисквания за капиталова адекватност на банките, за да се избегне задълбочаване на банковата криза в Европа, макар впоследствие те да бяха отречени от еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Технически модели също влязоха в действие, принуждавайки част от брокерите да променят залозите си, че еврото ще продължи да поевтинява.

Доларът леко напредна спрямо японската йена, поскъпвайки с 0,1% до 77,0350 йени за долар при 76,90 йени за долар в петък. Еврото поскъпна спрямо йената с 1,3% до 100,3850 йени за евро при 99,50 йени за евро в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Не, капитализмът си е ОК, просто свободен пазар вече няма. Има Уол Стрийт, Фед и печатница.Нима не се вижда?! От 2 месеца всички вещаят крах на еврото, разпад и какво ли не.И точно когато позициите са скъсени - еврото тръгва нагоре без никаква причина.Имало риск-апетит, пазарите били позитивно настороени за изхода от срещата на Гърция с кредиторите...Нищо, че тя е предварително решена и че вече има 3 дни забавяне... S&P сваля рейтинга на 9 европейски държави и на следващия ден европейските акции тръгват нагоре.Какъв пазар, каква логика... Има само интереси - големи, корпоративни, спекулативниИ пазарът ама изобщо вече не е нито свободен, нито независим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
интересно как скачат и котировките на златото заедно със еврото а би трябвало да е обратно пропорционално щом еврото поскъпва а котировките на златото е в $...ееееех, имаше едно време свободен пазар и в цифрите имаше логика, какво му стана на добрия стар капитализъм, наистина ли толкова остаря??...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
прав си, но ако наистина отиде към 1,5 или по-вече както наистина си беше, тогава с ЕЗ и ЕС свършено. Знам че на Уол Стрийт сега не им пука, но сами на тоя грешен свят ще им стане доста скучно, все трябва да има кого да прецакват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Нищо, нали ти е ясно, че дори и да е така американосите ще направят всичко възможно да не стане....Засега еврото не е тръгнало да изчезва, а от паритет с долара евреите от Уол Стрийт ще получат втрисанеТака че споко - светът да се срива до месец-очаквай еврото да е над 1.45След това на сцената излиза Фед с QE3Тогава къде ще е - не смея да си мисля...2008 стигна 1.6$Все пак има 13 трилиона дълг, президент да се избира, акции да се качват, нов жилищен балон да се отпочне, бонуси за шефовете на Голдман и Морган......На кого му пука за Европа?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
....а такаааа.... и какво стана с прогнозите че само паритет между евро и долар щяло да спаси еврото?????....шоу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още