IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно на Острова с ръст през декември

Увеличението обаче се дължи на намаления в цените, което не прави тенденцията устойчива

16:23 | 20.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно на Острова с ръст през декември

Продажбите на дребно във Великобритания са се повишили през декември, като това се дължи основно на намаленията, с които търговците са се опитали да привлекат нови клиенти, пише Bloomberg.

Статистиката показва, че през декември продажбите на дребно са нараснали с 0,6 на сто на месечна база, след като през ноември бе записан спад от 0,5 на сто. Увеличението напълно съвпада с предварителните прогнози на анализаторите.

На годишна база индексът на продажбите е нараснал с 2,6 на сто.

При извaждането на горивата от индекса за продажбите на дребно увеличението на месечна база е 0,6 на сто и 1,7 на сто на годишна база.

Очакванията са, че едва ли ще станем свидетели на устойчива тенденция за увеличение на продажбите, тъй като увеличаващата се безработица и инфлацията поставят потребителите под натиск.

„Ръст на продажбите на дребно, дължащ се на отстъпки в цените не може да продължи безкрайно“, коментира Самюъл Томбс, анализатор в Capital Economics за Bloomberg.

“Икономиката вероятно ще навлезе в рецесия и без изостряне на проблемите в еврозоната. Трудностите в Европа само допълват предизвикателствата пред Великобритания“, смята той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още