IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в молбите за помощи при безработица в САЩ

Компаниите забавят съкращенията и постепенно увеличават наемането на персонал дори в условията на дългова криза в Европа

17:24 | 19.01.12 г.
Спад в молбите за помощи при безработица в САЩ

По-малко американци са поискали обезщетения при безработица през миналата седмица, съобщи трудовото министерство на САЩ, цитирано от Bloomberg.

Заявленията за обезщетения при безработица са намалели с 50 хил. до 352 хил., което е най-ниското им ниво от април 2008 г.

Според агенцията компаниите в САЩ забавят съкращенията и постепенно увеличават темповете на наемане на работна ръка дори в условията на дългова криза в Европа. Само във финансовия сектор продължава по-масово освобождаване на служители.

Трудовото министерство обаче предупреждава, че данните отразяват обичайната волатилност за сезона и не са признак за качествено подобрение на пазара на труда.

Като доказателство може да се приеме ревизията на данните за молбите за обезщетения за първата седмица на януари. Окончателната статистика показа, че са били подадени 402 хил. заявления, а не първоначално обявените 399 хил.

Осреднените данни за последните четири седмици, които се считат за по-стабилен показател за състоянието на пазара на труда, обаче също показват плавно намаление на подадените искания за обезщетения при безработица. За 4-те седмици до 14 януари молбите са се понижили до 379 хил. от 382 500.

Продължават да намаляват и продължително безработните в САЩ. През първата седмица на януари техният брой се е понижил с 215 хил. до 3,43 млн. души.

Данните за продължително безработните американци обаче не отразяват безработните в Щатите, които получават удължени помощи по специалните федерални програми. През последната седмица на 2011 г. техният брой е нараснал с над 105 хил. души до 3,56 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още