IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи основната си лихва с 0,5 пункта до 10,5%

Пазарът изтълкува изявлението на централната банка като възможност за допълнително понижаване до 10% през март

11:45 | 19.01.12 г.
Бразилия понижи основната си лихва с 0,5 пункта до 10,5%

Бразилската централна банка понижи още веднъж основния си лихвен процент и намекна, че процесът може да продължи на фона на опасенията за отражението на световните икономически проблеми върху икономиката на страната, съобщи MarketWatch.

Комисията за монетарна политика във финансовата институция понижи основната лихва до 10,5% годишно от досегашните 11%, като това е четвърто последователно понижение, а гласуването е било единодушно.

В свое съобщение централната банка повтаря становището си от последното понижаване през декември, че „умереното настройване“ на лихвените проценти ще допринесе за понижаване на инфлацията.

Пазарът до момента интерпретира този израз като вероятност за допълнително понижаване на основната лихва с 0,5 процентни пункта. Следващото заседание на комисията по въпроса е насрочено за месец март.

Според оценката на финансовата институция негативното развитие на външните пазари може да доведат до свиване на търговията, инвестициите и кредитирането. Друг страничен ефект от кризата може да бъде понижаването на цените на хранителните продукти, което трябва да понижи инфлационния елемент в бразилската икономика.

От централната банка изненадаха пазарите, когато през август 2011 г. започнаха да понижават основния лихвен процент след поредица от негови увеличения през първата половина на годината. Решението изглежда бе предизвикано от буксуващата икономика през третото тримесечие.

Бразилският президент Дилма Русев и министърът на финансите на страната Гидо Мантега вече обявиха, че искат да понижат основния лихвен процент до нива, по-близки до тези в останалите развиващи се икономики, което би могло да подпомогне икономическия ръст и да отнеме напрежение от националната валута.

Икономическите данни от последните няколко седмици намекват за силно възстановяване, започнало през четвъртото тримесечие на 2011 г. Повечето икономисти обаче смятат, че рязък икономически ръст бързо ще увеличи инфлационния натиск.

Целта на правителството е да държи инфлацията в границите между 2,5% и 6,5%, като за 2011 г. тя е в горната граница на този диапазон. Прогнозите на пазара са за инфлация от 5,3% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още