IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Дори и при рецесия Германия ще запази максималния си кредитен рейтинг

Страната днес понижи допълнително прогнозата си за растежа през 2012 г., като същевременно проведе успешен аукцион на ДЦК

17:01 | 18.01.12 г. 1
S&P: Дори и при рецесия Германия ще запази максималния си кредитен рейтинг

Германия понижава прогнозата си за икономическия ръст за настоящата година до 0,7% в сравнение с предходната от 1% през октомври, съобщи министърът на икономиката на страната Филип Рьослер, цитиран от ВВС.

Понижението отразява въздействието на дълговата криза в еврозоната върху най-голямата европейска икономика. Рьослер обаче настоя, че зе рецесия не може да става и дума.

През октомври германското правителство понижи очакванията си за ръста през 2012 г. от 1,8% до 1%, а официални първоначални данни на германската Служба за федерална статистика показаха, че през миналата година икономиката на страната е нараснала с 3%.

В свой доклад, публикуван днес, Световната банка прогнозира свиване на икономиката на еврозоната с 0,3% през 2012 г.

„Германия е, и остава котва на стабилността и растежа в Европа“, каза Рьослер при представянето на правителствената прогноза. „След 2 години на извънредно силен ръст германската икономика е все още в силна форма. Заради трудните външни условия обаче очакваме временно забавяне на ръста през първата половина на годината“, добави той.

За 2013 г. той прогнозира скок в икономическия растеж до 1,6%.

Също днес отговорникът за рейтингите на европейските държави в международната рейтингова агенция Standard & Poor's Мориц Кремер е заявил пред германския вестник Bild, че Германия ще запази максималния си кредитен рейтинг дори при навлизане в рецесия през настоящата година, съобщи РИА Новости.

„Смятаме, че състоянието на германската икономика е сравнително устойчиво и тя ще преодолее евентуална рецесия през тази година без понижаване на рейтинга“, е казал Кремер.

В петък агенцията понижи дългосрочните кредитни рейтинги на 9 от 17-те държави-членки на еврозоната, включително на Франция, Италия Испания и Португалия.

Междувременно Германия набра 3,44 млрд. евро от 2-годишни държавни облигации, като презаписването бе 2,2 пъти, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни на централната банка на страната. Доходността пък се понижи до почти рекордно ниво и достигна 0,17% годишно, след като при предишния аукцион на държавни ценни книжа с аналогичен матуритет на 14 декември бе 0,29%.

„Днешният аукцион в Германия бе приет много добре“, заяви анализаторът в Newedge Group Анализа Пиаца. Доходността по базовите 10-годишни германски облигации се покачи минимално с 0,001 пункта до 1,797%.

На друг европейски аукцион днес Португалия получи 2,75 млрд. евро от 3 емисии на съкровищни бонове, като доходността по тях се понижи в сравнение с предишните аукциони на държавни ценни книжа със същия срок на погасяване, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

От 3-месечни бонове бяха набрани 496 млн. евро, от 6-месечните – 754 млн. евро, а емисията 11-месечни съкровищни бонове донесе 1,5 млрд. евро, като доходността по нея се понижи до 4,986% спрямо 5,902% от аукциона през април 2011 г.

В началото на същия месец Португалия се обърна за финансова помощ към международните кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд и загуби практически достъп до пазарите за средносрочно и дългосрочно кредитиране.

Дългосрочният кредитен рейтинг на страната бе понижен до „неинвестиционен” от  Standard & Poor`s в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Прочетете този анализ и ще ви станат доста неща ясни :-))Защо еврото е необходимо на Германия Ще успее ли страната да обсеби властта в ЕС и еврозоната, като се превърне в единствен център на влияние на Стария континент? -http://***.investor.bg/evropa/334/a/zashto-evroto-e-neobhodimo-na-germaniia,123024/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още