IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е на близо 17-месечно дъно спрямо долара

Общата европейска валута поевтиня рекордно и спрямо йената след понижаването на държавни рейтинги в еврозоната от S&P

11:23 | 16.01.12 г.
Еврото е на близо 17-месечно дъно спрямо долара

Еврото достигна 11-годишно дъно спрямо японската йена и е близо до 17-месечно дъно спрямо долара, след като международната рейтингова агенция Standard & Poor's късно в петък понижи рейтингите на 9 държави от еврозоната, съобщи Ройтерс.

Новината за понижаването на рейтингите дойде, след като бяха прекратени преговорите между Гърция и частните кредитори по замяната на гръцки дългови ценни книжа с нови при орязване на 50% от дълга. Пазарите се тревожат и за евентуално понижаване на рейтинга на временния спасителен фонд за еврозоната.

Общата европейска валута поевтиня с 0,4% спрямо йената до 97,14 йени за евро, а на платформата EBS достигна 11-годишно дъно от 97,04 йени за евро след разпродажби от японски износители.

Спрямо долара еврото поевтиня с 0,3% до 1,2646 долара за евро, доближавайки максимално 17-месечното дъно от 1,2624 долара за евро, достигнато през миналата седмица, и доста под петъчния връх от 1,2879 долара за евро.

Чуват се и приказки за "стопове" в търговията с евро на нива около 97 йени и 1,26 долара за евро.

„Мисля, че натискът ще се запази със сигурност в началото на седмицата. Не бих казал, че случващото се е неочаквано, но то свали пазара до най-ниските нива при положение, че той бе относително „бичи“ настроен“, заяви Андрю Робинсън, валутен анализатор в Saxo Capital Markets в Сингапур, визирайки понижаването на рейтингите на държави от еврозоната от страна на Standard & Poor`s и прекратяването на преговорите между Гърция и частните кредитори.

Макар възможността за бързо възстановяване на еврото да не може да се изключи, изглежда всеки ръст ще остане ограничен, добави Робинсън. Той посочи, че еврото среща съпротива около нивото 1,2750 долара за евро, около средните 55-часови и 100-часови стойности.

Вероятна подкрепа пък еврото може да намери около дъното си през август 2010 г. на ниво от 1,2588 долара за евро. При падане под тези стойности подкрепа може да се търси приблизително около ниво от 1,25 долара за евро, което бе дъно през юли 2001 г., спад в началото на 2002 г. и дъно от юни 2010 г.

Поевтиняването на еврото спрямо йената принуди японския министър на финансите Юн Азуми да зяви, че се тревожи за спада на общата европейска валута, добавяйки, че движенията на валутата са „малко по-бързи“.

Анализатори от Citigroup не приемат за особено вероятна една интервенция от Япония срещу спада на еврото чрез разпродаване на йени с аргумента, че спадът на единната валута до нива под оценките на японските производители от 105-110 йени за евро може да не се отрази толкова тежко на местните износители, колкото изглежда на пръв поглед.

„Заради икономическото забавяне в Европа износът от Япония е в застой, което предполага, че степента на отражение на валутните курсове може да се окаже донякъде по-малка“, заявяват анализаторите Осаму Такашима и Исей Сузуки. „Нещо повече, европейските власти заеха негативна позиция спрямо двете най-големи едностранни интервенции от страна на Япония. Това предполага, че препятствието пред поредна интервенция може да се окаже високо“, добавят те.

Дилъри вече заявиха, че пазарните притеснения от интервенции чрез разпродажба на йени може да нараснат, ако доларът е заплашен от пробив на нивото 75 йени за долар. Американската валута достигна рекордно дъно от 75,311 йени за долар през октомври 2011 г., което предизвика масивна разпродажба на йени от страна на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още