IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея запази основния лихвен процент без промяна

Анализатори очакват понижаването му с 0,25 процентни пункта през годината, ако инфлационният натиск отслабне

11:58 | 13.01.12 г.
Южна Корея запази основния лихвен процент без промяна

Централната банка на Южна Корея запази за 7-ми пореден месец основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 3,25% и даде няколко знака за бъдещата си политика, затвърждаващи гледището на пазара, че има голяма вероятност настоящото положение да се запази и в бъдеще, тъй като ръцете на финансовата институция са вързани от икономическото забавяне и инфлацията, която се задържа на високо ниво, съобщи MarketWatch.

Последната промяна в основния лихвен процент бе повишаването му през юни 2011 г. с 0,25 процентни пункта. Днешното решение е взето с единодушие и напълно оправда очакванията на анализаторите.

В свое съобщение комисията за монетарна политика към централната банка повтаря за пореден път намерението си за запазване на стабилност на цените и се позовава на „високия риск“ за растежа, дължащ се най-вече на дълговата криза в еврозоната.

„Комисията ще води такава монетарна политика, която да стабилизира потребителската инфлация в средата на диапазона на поставената цел в средносрочен план при продължаващия стабилен ръст на икономиката, докато наблюдава отблизо рисковите финансови и икономически фактори в страната и чужбина, както и развитието на инфлационните очаквания“, пише в документа.

Инфлацията от 4,2% през декември остава над целта на централната банка от 2-4% за втори пореден месец.

Като се има предвид, че износно ориентираната икономика на Южна Корея се очаква да срещне допълнителни трудности през настоящата година заради дълговаща криза в еврозоната, част от анализаторите очакват централната банка да понижи основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта в рамките на 2012 г., най-вероятно през второто тримесечие.

„При положение, че се очаква облекчаване на ценовия натиск през следващите месеци, централната банка ще има повече пространство за понижаване на лихвите“, заяви Ли Сун-квон от Shinhan Investment Corp.

От други данни, публикувани днес, става ясно, че заради поевтиняването на суровините цените по вноса на годишна база са нараснали с най-бавното си темпо за последните 16 месеца, а те са водещ показател за инфлацията, тъй като се отразяват максимално върху потребителските цени.

Управителят на централната банка Ким Чуун-Су пък посочи, че са необходими някои предварителни условия за повишаване на основния лихвен процент като например понижаване на външните рискови фактори за инфлацията.

Той не очаква икономиката на страната да се свие, но прогнозира по-нисък от досега очаквания ръст за четвъртото тримесечие на миналата година от 1% и за цялата 2011 г. - от 4%.

След юли 2010 г. централната банка е повишила основния лихвен процент с общо 125 базисни пункта, за да удържи инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още