IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средногодишната инфлация в Германия през миналата година е била 2,5%

Цените през декември са нараснали с 2,3% на годишна база, което е малко под първоначалните статистически оценки

10:17 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Средногодишната инфлация в Германия през миналата година е била 2,5%

Инфлацията в Германия за декември на годишна база се е забавила повече от първоначалните оценки, след като слабата световна икономика и европейската дълговата криза подтискат растежа, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в Германия през миналия месец са се повишили с 2,3 на годишна база спрямо предварителните данни за 2,4%. Инфлацията през ноември бе 2,8%, Изчисленията са на база хармонизирания метод на ЕС.

Само през декември е отчетена инфлация от 0,7%. Средната инфлация през миналата година спрямо предходната пък е била 2,5%. 

ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията в еврозоната под 2% на годишна база, през миналия месец понижи основната си лихва с 25 пункта до 1% и обяви, че има значителен риск за растежа в региона.

Немската икономика може би е на ръба на рецесията, след като местната статистическа служба вчера обяви, че БВП на страната се е свил през последното тримесечие на миналата година.

„Ако не настъпят изкривявания при цените на енергията, може да се допусне, че инфлацията ще се успокои по критериите на ЕЦБ още през пролетта“, коментира Йенс Крамер, икономист в NordLB, Хановер. „Глобалната икономика навлезе в период на забавяне.“

Инфлацията в еврозоната през декември се забави за първи път от пет месеца до 2,8% на годишна база от 3% през ноември, показаха първоначалните оценки на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още