IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската икономика е нараснала с 3% през 2011 г.

Данните са в унисон с очакванията и отчитат втора поредна година на стабилен ръст за най-голямата европейска икономика след 3,7% през 2010 г.

11:01 | 11.01.12 г.
Германската икономика е нараснала с 3% през 2011 г.

Германската икономика е нараснала с 3% през 2011 г., съобщиха от Службата за федерална статистика на страната, цитирани от ВВС.

Данните са в пълен унисон с предварителните очаквания и регистрират втора поредна година на стабилен ръст за най-голямата европейска икономика след разширяването ѝ с 3,7% през 2010 г., след като през 2009 г. тя се сви с 5,1%.

Годишните данни са въз основа на прогноза за последното тримесечие, като официалните резултати за него ще бъдат публикувани през февруари. Повечето от анализаторите смятат, че данните ще покажат свиване през четвъртото тримесечие.

Проучване на германския вестник Die Welt сред 14 банкови експерти в страната, публикувано в понеделник, сочи, че те очакват свиване на германската икономика и през първото тримесечие на 2012 г. Това предполага, че страната вече се намира в техническа рецесия.

Предвижданото забавяне може да бъде подкрепено от по-слабо темпо на ръст на износа. През 2011 г. германският износ нарасна с 8,2%, докато за всяка от предходните две години надхвърляше 13%.

Данни от понеделник обаче показаха, че износът през ноември е нараснал над очакванията с 2,5%, което увеличи надеждите, че спадът в брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие може да не се окаже прекалено висок, каквито са предварителните опасения.

Проучването на Die Welt показа също, че експертите прогнозират ръст за останалите тримесечия на 2012 г. и разширяване на германската икономика с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още