IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в Европа се е влошило през декември

От ЕК обаче отчитат подобрение на бизнес климата в еврозоната за първи път от 10 месеца

14:46 | 06.01.12 г.
Икономическото доверие в Европа се е влошило през декември

Икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната се е влошило през декември, показват данни на Европейската комисия (ЕК).

Индексът за еврозоната, изчисляван от ЕК, се е понижил с 0,5 пункта до 93,3 пункта, а индикаторът за целия ЕС – с 0,8 пункта до 92 пункта.

Влошаването на бизнес доверието във всички държави-членки на Еврообщността се дължи основно на отслабеното доверие в секторите на услугите и строителството и сред потребителите, поясняват от Брюксел. В еврозоната понижението се дължи на спада в доверието в секторите на услугите и търговията, както и сред потребителите.

Най-сериозно се е влошило икономическото доверие в Полша. Следват я Италия и Испания. Най-слабо понижение е регистрирано във Великобритания. Най-силно подобрение пък е отчетено в Холандия и Германия.

Икономическото доверие в индустриалния сектор остава стабилно и в еврозоната, и в ЕС. Мрачните перспективи пред европейската икономика заради дълговата криза са се отразили най-вече на сектора на услугите, както и на строителството в държавите от Еврообщността.

В отделен доклад ЕК посочва, че през декември бизнес климатът в еврозоната е регистрирал подобрение за първи път от 10 месеца, благодарение на оптимистичните очаквания за производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още