IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетата годишнина на еврото - без фанфари и с привкус на криза

В повечето страни от еврозоната има носталгия по националните валути и усещане за измама при превалутирането на цените

08:49 | 04.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Десетата годишнина на еврото - без фанфари и с привкус на криза

Когато еврото бе въведено точно след полунощ на 1 януари 2002 година, празнични фойерверки озариха небето над централата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, пише New York Times.

Историческият мост Пон Ньоф в Париж бе осветен в синия цвят на Европейския съюз с 12 лъча, символизиращи 12-те страни, в които общата валута влезе в обращение, докато хората в тези държави се наредиха на опашки пред банкоматите, за да пипнат с ръце новите банкноти, които щяха да напомнят всеки ден за проекта за европейска интеграция и единство.

Десет години по-късно думата "евро" обикновено върви във водещите новини заедно с думата "криза".

Вместо да бъдат домакини на тържества по случай 10-ата годишнина на общата валута, политиците изглежда стоят възможно най-тихи, сякаш се надяват да не нарушат краткото спокойствие, което настъпи с празничния период, след като ЕЦБ инжектира близо 500 милиарда евро в европейската банкова система през декември.

Брюксел не предвиди нито церемония, нито дори пресконференция за отбелязване на юбилея. Това дава тона за страните членки, много от които се ограничават с възможния минимум, като се подготвят да въведат в обращение възпоменателна монета с номинал 2 евро по случай годишнината.

На нея са изобразени типът общи символи - семейство, кораб, завод и вятърни турбини, които спечелиха на еврото репутацията на валута, замислена от специална комисия да не обиди никого, но която е малко вероятно и да вдъхновява.

Дори ако не бе кризата, може би е по-добре денят преди 10 години да бъде забравен бързо.

Много повече от празненствата в умовете на потребителите след въвеждането на еврото остана закръглянето на цените нагоре в супермаркетите, ресторантите и баровете.

Икономисти казват, че поскъпванията са били преувеличени и компенсирани от поевтиняването на по-скъпите стоки. Историите за опортюнистични измами с цените във всекидневието обаче се увеличиха, а не намаляха в колективната памет. Освен това в еврозоната е широко разпространено схващането, че цената на живота се повишила значително в резултат на въвеждането на еврото.

Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте г-н dean.jordanov,Предния коментар на Raboti е реплика по повод посочена Грешка на Джон Лоу.В нея Raboti представя теза, че няма грешка на Джон Лоу и пише за неща, които не отразяват истината за същността на това, което е означено като Грешка на Джон Лоу.Аз ползвам поведението на Джон Лоу през 1716 г., защото тогава за първи път в света по инициатива на Джон Лоу се ползват Незлатни пари и се допуска При употреба на Незлатни пари, продължаващо приложение на наследен стар, от време със Златни пари НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари начин на държавно финансово управление, което е държавна финансова грешка, защото при тези обстоятелства ежедневно се развива диспропорции и (за достатъчно време) криза, за да обоснова означение на тази държавна финансова грешка.Дали посочената държавна финансова грешка ще се наименова Грешка на Джон Лоу или по някакъв друг начин няма голямо значение, защото независимо от това какво е нейното име, същата съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Ти изобщо вникна ли в предния коментар на Raboti?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Raboti,Честита нова 2012 г. Желая нови Ваши успехи.Истината е, че днешния държавен дълг на съответна страна е поради влияние на конкретна държавна финансова грешка, която доскоро бе неизвестна за човека.Същият този държавен финансов недъг има свое начало.Тъй като държавната финансова грешка (При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с Незлатни пари), поради която днес се развива стопанска криза се допуска за първи път в света през 1716 г. същата е означена на името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Raboti
преди 12 години
Честита Нова Година!Този Джон Лоу не е допуснал никаква грешка, а заедно с Орлеанския херцог е печатал пари, за да се финансира купуването на акции в щата Луизиана (тогава френско владение). Луизиана не произвеждала нищо, но желаещите купували акции и когато станало ясно, че има измама, Джон Лоу избягал, а "акционерите" изгорели. Така бил открит пътят за Великата Френска Буржоазна революция.Та Джон Лоу е измамник, умело спекулирал с незнанието на тогавашните френски инвеститори. Нещо като Бърнард Мадоф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът при еврото е, че се ползва при условия на конкретна държавна финансова грешка, която доскоро бе неизвестна за човека.Поради тази непълноценност продължава да се прилага НЕГОДЕН за евро начин на държавно финансово управление (ДФУ) и се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза. Същата е особено важната причина за съвременна европейска дългова криза.При стопанство с Незлатни пари няма да е налична проява на Грешка на Джон Лоу, ако се прилага усъвършенстван начин на ДФУ, който е ГОДЕН спрямо качества на Незлатни пари.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в европейски държави настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още