IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото записва спад в две последователни години за пръв път в историята

Йената е най-силно представилата се валута от най-търгуваните парични единици през 2011 година

15:39 | 30.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото записва спад в две последователни години за пръв път в историята

Единната валута на страните от еврозоната върви към спад срещу основните валути за втора поредна година. Това се случва за първи път от въвеждането на еврото в обращение преди повече от десет години.

В основата на това без съмнение са проблемите с дълговата криза, които обхванаха доста от членуващите във валутния съюз държави. През тази година се наложи спасяването на Ирландия и Португалия, а Гърция договори втори пакет от финансова помощ.

Заради кризата се наложи и смяната на правителствата в няколко държави, сред които са Италия и Испания.

Спрямо долара еврото е изгубило около 3,5 на сто от стойността си, като в днешния ден двете валути се движат около 1,2940 долара за евро. Само в рамките на деня единната валута губи близо 0,2 на сто.

Далеч по-значително е отстъплението на еврото спрямо японската йена. През последните дни йената поскъпна до нива под 100 йени за евро за пръв път от над десет години насам. Днешният курс на двете валути е 100,10 йени за евро, като спадът за деня е 0,5 на сто. За последните 12 месеца еврото се е срутило с 12% спрямо японската валута.

Прогнозите на анализаторите са, че йената ще поскъпне до 95 йени за евро през първото тримесечие на 2012 година, пише Bloomberg.

Индексът на Bloomberg, който следи представянето на основните валути една срещу друга, показва, че през 2011 година еврото се е обезценило с 1,8%. В същото време най-силно се е представила японската йена с ръст от 5,1 на сто, а доларът е записал повишение от 1,4 на сто.

В началото на новата година предстоят важни разговори между президента на Франция Никола Саркози и канцлерът на Германия Ангела Меркел. От тях трябва да излезе информация за предстоящите мерки, които Европейският съюз ще вземе за овладяване на кризата и нейното преодоляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още