IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в еврозоната се понижава за шести пореден месец

В ЕС като цяло степента на понижаването му е дори по-голяма

20:20 | 21.12.11 г.
Потребителското доверие в еврозоната се понижава за шести пореден месец

Потребителите в 17-те държави-членки на еврозоната очакват доста по-мрачна перспектива на фона на задълбочаването на дълговата криза в региона, въвеждането на мерки за строги икономии от националните правителства и заплахата от рецесия, съобщи MarketWatch.

От Европейската комисия днес обявиха, че предварителните резултати от месечното ѝ проучване на нагласите през декември показва, че водещият индекс на потребителското доверие се понижава до -21,2 пункта от -20,4 пункта през ноември, като това е шести пореден месец на спад, който регистрира.

Публикуването на подробна разбивка на данните се очаква в началото на следващата година.

Продължаващото понижаване на доверието предполага, че потребителите е слабо вероятно да увеличат разноските си през следващите няколко месеца, лишавайки икономиката от необходимата ѝ подкрепа в период, в който правителствата орязват разходите.

Последните проучвания на бизнес активността дават знак, ме икономиката на еврозоната най-вероятно се свива през настоящото тримесечие, като официалните данни сочат, че брутният вътрешен продукт на 6 държави от региона е намалял и през третото тримесечие, запазвайки се на досегашното си ниво в още 2 от страните.

В отговор на заплахата от връщане на рецесията Европейската централна банка понижи основния лихвен процент на два пъти през ноември и декември, но това изглежда не е убедило потребителите. Действията на лидерите на държавите-членки също не са успели да постигнат нужния ефект.

Още по-голямо е понижаването на доверието в Европейския съюз като цяло – до -21,9 пункта от -20,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още