IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената бизнес активност в еврозоната се свива и през декември

Темпото на спад за последното тримесечие на 2011 г. е най-бързото от второто тримесечие на 2009 г., посочват от института Markit

13:42 | 15.12.11 г.
Промишлената бизнес активност в еврозоната се свива и през декември

Индексът на бизнес активността в промишлеността в еврозоната нараства до 46,9 пункта през декември спрямо 46,5 пункта през ноември, сочат данни на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от MarketWatch.

При индекса за промишленото производство в региона положението е подобно – ръст до 47,9 пункта през декември при 47,0 пункта през предходния месец. Показател под 50 пункта обаче означава спад.

Това е четвърти пореден месец, в който има свиване на производството, но втори пореден, в който степента на свиване намалява, се казва в съобщение на института.

Въпреки това средното темпо на спад за последните 3 месеца на годината е най-бързото от второто тримесечие на 2009 г., се казва още там.

В друго свое съобщение от Markit посочват, че бизнес активността в промишленото производство на Германия показва леко подобрение, напредвайки до 48,1 пункта през декември спрямо 47,9 пункта през ноември.

Съставният индекс на производството, който отразява активността в частния сектор на най-голямата европейска икономика, също се повишава до 51,3 пункта през настоящия месец от 49,4 пункта през предходния.

Това е най-голямото му месечно нарастване от ноември 2010 г., макар да остава под средния показател в дългосрочен план, подчертават от Markit.

„Данните за бизнес активността в Германия през декември са стъпка в правилната посока, но недостатъчна за спасяването на слабото последно тримесечие на 2011 г.“, заяви пред MarketWatch Ним Муур, старши икономист в института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още