IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото пропадна до 11-месечно дъно

Комбинация от заплахи за еврозоната и добри сигнали за САЩ водят до отстъплението на единната валута

09:37 | 14.12.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Еврото пропадна до 11-месечно дъно

Еврото поевтиня до най-ниското си ниво спрямо долара за последните 11 месеца. В основата на бягството на инвеститорите от единната валута са страховете за понижаване на кредитни рейтинги на страни от еврозоната.

В същото време доларът получи подкрепа от позицията на Федералния резерв на САЩ, че икономиката на страната, макар и бавно, се подобрява, пише Ройтерс.

Вчера американската централна банка запази основните лихвени проценти без промяна и дори посочи данни за подобряване на икономиката на САЩ. Като основен риск за развитето на ситуацията в страната обаче от Фед изтъкнаха кризата в еврозоната.

„Бързият извод от срещата на Фед е, че сякаш шансовете за ново вливане на ликвидност са доста малки”, коментира Томи Мълой, главен дилър в FX Solutions за медията.

„Основното, което казват от Фед е, че останалият свят е много зле, докато САЩ не се развиват толкова лошо”, смята специалистът.

Вчера еврото пропадна до 1,3015 EUR/USD, което е най-ниското ниво за европейската валута от средата на януари досега. Това се равнява на дневен спад от над 1,3 на сто.

Тази сутрин единната валута успява да намери подкрепа и се движи на ниво 1,3034 долара за евро.

Разпродажбите на еврото се ускориха след пропадането под дъното от октомври при 1,3145 EUR/USD. Минаването под 1,31 долара за евро пък е задействало вълна от автоматични поръчки за продажби, коментират анализатори.

Следващите нива на подкрепа за единната валута са около 1,30 и около дъното за тази година, което е при 1,2860 долара за евро.

Спрямо японската йена еврото се смъкна до двумесечно дъно от 101,49 йени за евро, а денят приключи с понижение от 1,2 на сто до 101,56 йени за евро.

Към момента сред основните фактори, които могат да повлияят на търговията с еврото са предстоящите емисии на италиански и испански дълг. Според анализатори ликвидността на пазарите ще намалява с приближаване на празниците, а всеки спад в търсенето на облигациите на двете страни би усилил натиска върху единната валута.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 11
Патилан
преди 12 години
Еврото пропада, Защо ли? Питайте онова недоразумение с нечленоразделната реч наричащо се Danny666..... да ви каже че Патилан е виновен.....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Няма световен заговор, Коте! Има такъв на една малка група американски окултисти и егоисти, които изгубили всякакво чувство за божествена реалност се надяват да излъжат реално божественото. Те смятат, че са го обяздили и следват неговите предписания, само че такива няма! Те са заменени напоследък вече от тези на Зерзевулът, както го наричат някои. Нека си знаят, момчетата кому служат, а със символите на 'незлатните' си пари могат само да си обършат задниците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Кво си говориш... Патилан или Иван Митев. Световният заговор и незлатните пари са виновни за всичко....ХАХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Не ми е явно кой е сложил минуси на supertrader и stoiloff. Момчетата са казли истината...Треа си *** за да не се съгласиш с тях......или просто да си набълбукан с евра и да искаш ужасно, ама ужасно това да е най-силната валита в света....аххахахахахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха ХАМЕРИКАНЦИТЕ са виновни ! Ако не вярвате питайте Патилан .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Всеки разумен чиляк усеща че нещо не е на ред. Ето Британците се оттеглиха. Но те ли са най-умните? Може да се окаже че наистина само те релано оценят ситуацията, че създаването на мастодонти е обречена кауза. Жизнените, оцеляващи организми са малки,гъвкави,подвижни,приспособими и адекватно реагиращи на околните дразнения на средата в която са поставени. Затова те оцеляват. А мега нещата се чупят и са икономически неизгодни, скъпи ремонти и т.н. Изводите си ги направете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Има още много да пада , ЕЦБ няма да бъде в състояние да контролира стойността му. Те са избрали един понци подход за поддържане стойността на валутата , купуват на валутния пазар през ливъридж евра естественно със сметки в евро , това е най голямата пирамида в новата история.Традиционния начин е да се поддържа курса на валутата , чрез издаване от банката на облигации и плащане на лихва на парите които тя по този начин изтегля от пазара задължавайки ги срещу доходността която предоставя да стоят в евро и да не се обменят за други валути. ЕЦБ такива правомощия няма , няма и да има понеже на немците им трябват пазари за индустриалната им продукция..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 12 години
Стъкмистика от едната и от другата страна на океана. то дъното може да се копае - няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още