IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Португалия се задълбочи през третото тримесечие

Икономиката на страната се е свила с 0,6% на тримесечна база при първоначално обявени 0,4%

23:34 | 09.12.11 г.
Рецесията в Португалия се задълбочи през третото тримесечие

Португалската икономика се е свила повече от първоначално обявените 0,4% през третото тримесечие, затъвайки все по-дълбоко в рецесия, след като мерките за строги икономии и проблемите с финансирането натежаха в добавка към дълговата криза, довела до забавяне в ръста на износа, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на португалския Национален статистически институт.

От института посочват, че на тримесечна база брутният вътрешен продукт е намалял с 0,2% през второто тримесечие и с 0,6% през третото.

„Намаляването на икономическата активност остава по-скоро отражение на трудностите с финансирането на икономиката, отколкото резултат от мерките за строги икономии ..., което означава, че рецесията ще продължи да се задълбочава през следващите тримесечия, когато мерките за строги икономии бъдат приложени в максимална степен“, заяви Филипе Гарсия, ръководител на консултантския отдел в Informacao de Mercados Financeiros.

От статистическия институт съобщиха също, че на годишна база за третото тримесечие спадът в БВП е 1,7% при свиване с 1% през второто тримесечие.

През миналата седмица парламентът на страната одобри тежък бюджет за 2012 г., в който се премахват празничните и годишните премии за цивилните държавни служители и се повишават допълнително много данъци.

От статистическия институт отбелязват, че вътрешното търсене, което вече пострада от по-високите данъци и орязването на заплатите, осъществено през тази година, се е свило с 0,6% на тримесечна база, тъй като са намалели и инвестициите, и потреблението от публичния сектор.

На годишна база вътрешното търсене се е понижило с 4,6%, като потреблението на физическите лица е намаляло с 3,3%, а инвестициите са се сринали с 13,7%.

Износът е нараснал с едва 2,7% на тримесечна база, но положителният резултат е бил неутрализиран от ръст на вноса с 2,4%. На годишна база ръстът на износа се е забавил до 6,5% от 8,7% през второто тримесечие.

От португалското правителство предвиждат свиване на икономиката с 1,6% през настоящата година и с 3% през 2012 г.

Оттам се надяват възстановяването да започне в края на 2012 г. основно чрез износа, макар мнозина икономисти да предупреждават, че икономическото забавяне в Европа ще затрудни максимално връщането на Португалия към ръст и постигането на целта за бюджетния дефицит през 2012 г. През следващата година той трябва да намалее до 4,5% от БВП при очаквани за тази година 5,9% от БВП.

В началото на октомври централната банка на страната разшири прогнозата си за спад на БВП за 2012 г. до 2,2% при предишна оценка за спад от 1,8% заради прилаганите мерки на строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още