IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците на помощи за безработица намалели до 381 хил. души миналата седмица

Трайно безработните, които са получавали помощи повече от седмица, също намаляват, показват данни на местното трудово министерство

18:19 | 08.12.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Исканията за обезщетения при безработица в САЩ са намалели с 23 хил. до 381 хил. през миналата седмица, което е най-ниското им ниво от февруари, показват данни на трудовото министерство на страната.

Икономисти очакваха заявленията да се понижат до 395 хил., пише Bloomberg.

Министерството на труда на САЩ обаче ревизира нагоре данните за подадените заявления за седмицата от 21 до 26 ноември. Вместо първоначално обявените 402 хил. са били подадени 404 хил. искания за обезщетения при безработица.

Данните показват, че намаляват и трайно безработните лица в САЩ. Американците, които получават помощи повече от седмица, са били 3,58 млн. души, или със 174 хил. души по-малко, към 26 ноември.

Компаниите в САЩ се освобождават от все по-малко работници и служители, но новите назначения продължават да са с ниски темпове на растеж. Миналия месец безработицата в страната неочаквано падна до 8,6%, но е необходим по-бърз темп на създаване на нови работни места, за да падне нивото на безработицата още.

Анализаторите са оптимистично настроени и смятат, че пазарът на труда в САЩ върви в правилната посока. Браян Джоунс от Societe Generale в Ню Йорк обаче посочва, че статистиката трябва да се интерпретира внимателно, тъй като правителството най-вероятно не е имало възможност да коригира данните с почивните дни около Деня на благодарността.

Тревожно остава и нивото на потребителското доверие в САЩ. Индексът, изчисляван от Bloomberg, е паднал до -50,3 пункта за седмицата до 4-ти декември, докато предходната седмица беше на ниво от 50,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още