IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на индустриалното производство в Германия през октомври

В Италия и Великобритания обаче отчитат спад

17:10 | 07.12.11 г.
Ръст на индустриалното производство в Германия през октомври

Индустриалното производство в Германия, Италия и Великобритания през октомври надхвърли умерените прогнози на анализаторите, но докато в най-голямата европейска икономика то нарасна, на Апенинския полуостров и в Обединеното кралство регистрира спад, съобщи ВВС.

На месечна база в Италия индустриалното производство се е свило с 0,9%, във Великобритания – с 0,7%, докато в Германия сезонно коригираният ръст е от 0,8%.

Данните от Германия показват обръщане на тенденцията, тъй като за предишните две месеца общият спад достигна 3,8%, а само за септември показателят бе коригиран до спад от 2,8% вместо първоначално обявените 2,7%.

Обратът се дължи основно на търсенето на дълготрайни потребителски стоки и на средствата за производство в индустрията, като и двата показателя реагират силно на евентуални промени в икономиката.

Днешните данни се добавят към ръста на поръчките в индустрията от 5,2%, обявен вчера. От германското министерство на икономиката обаче заявиха, че прогнозите за следващите няколко месеца остават сдържани.

Показателят за Великобритания е най-слабият за последните 6 месеца, след като през септември бе регистриран ръст от 0,2%, макар че в 8 от индустриалните сектори е регистриран ръст, а едва в 5 – спад. Най-силен е месечният ръст в машиностроенето – 2,5%, а най-сериозен спад е регистриран във фармацевтичния сектор – 2,7%.

На годишна база германското индустриално производство нараства с 4,1%, докато в Италия нещата са на обратния полюс – спад от 4,2%.

Във Великобритания спадът на годишна база е от 1,7%, като добивният сектор се е свил с 11,5% за периода при 13 поредни месеца с негативни резултати.

Очаква се италианската икономика да продължи да се свива през четвъртото тримесечие на годината заради несигурността и проблемите с кредитирането.

„Данните са по-слаби от очакваното“, заяви Киара Корса, икономист в най-голямата италианска банка  Unicredit. „Те потвърждават виждането ни, че производството и брутният вътрешен продукт ще се свия, дори производството през ноември да регистрира ръст, както очакваме след 2 последователни месеца на спад“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още