IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът при производствените цени в индустрията на ЕС се е забавил през октомври

През октомври цените на производител от индустрията са се повишили най-много в Унгария и са паднали най-много в Дания, показват данни на Евростат

12:36 | 02.12.11 г.
Ръстът при производствените цени в индустрията на ЕС се е забавил през октомври

Растежът на цените на производител в индустрията в еврозоната се е забавил през октомври. Европейската статистическа служба Евростат регистрира увеличение на индекса на цените на производител в индустрията от 0,1% на месечна база, докато през септември месечното повишение на индекса беше 0,3%.

Забавяне на цените на производител от индустрията е регистрирано и за целия Европейски съюз. Докато през септември беше отчетен месечен ръст от 0,4%, през октомври той е 0,2%.

На годишна база през октомври цените на производител в страните от еврозоната са нараснали с 5,5%, а във всички държави-членки на ЕС – с 6,4%.

През октомври спрямо септември цените на производител от индустрията, без цените в енергийния сектор, са се понижили с по 0,1% и в еврозоната, и в целия ЕС. За енергийния сектор е регистрирано повишение на цените от 0,8% и в еврозоната, и в ЕС.

С 0,1% са се покачили цените на стоките за дълготрайна употреба в еврозоната през октомври спрямо септември, а във всички 27 държави-членки е регистриран ръст от 0,3%. Цените на стоките за краткотрайна употреба са отбелязали повишение от 0,2% и в еврозоната, и в цялата общност, а на капиталовите стоки – от 0,1%.

Цените на стоките за междинна употреба са се покачили с 0,4% през окомври на месечна база в еврозоната и с 0,5% - в ЕС.

Най-голям месечен ръст на цените на производител в индустрията през октомври е отчетен в Унгария (1,3%), Франция (0,5%), Великобритания (0,4%) и Словакия (0,4%), а най-голям месечен спад – в Дания (-0,7%), Ирландия (-0,6%) и Белгия (-0,5%).

На годишна база през октомври цените на производител в индустрията, с изключение на енергийния сектор, са нараснали с 3,2% в еврозоната и с 3,5% в целия ЕС. Цените на производител в енергийния сектор са отбелязали повишение от съответно 12,4% и 13,9%.

През октомври спрямо същия месец на миналата година цените на стоките за дълготрайна употреба са се покачили с 2,5% и в еврозоната, и в ЕС, а на стоките за краткотрайна употреба - съответно с 3,5% и 4,1%.

Годишният ръст на цените на стоките за междинна употреба през октомври достига 4,2% за еврозоната и 4,4% за ЕС. При капиталовите стоки увеличението на цените е съответно 1,5% и 1,6%.

През октомври на годишна база най-голям ръст на цените на производител от индустрията е регистриран във Великобритания (11,7%), Литва (11,4%) и Латвия (9,8%), а най-малък – в Малта (0,8%) и Словакия (3%). Единствено в Швеция е отчетено намаление на цените на производител в индустрията от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още