IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната спадна до нивата от кризисната 2009 г.

За първи път от близо 2,5 години всички държави от региона регистрират спад в производството, посочват от института Markit

12:31 | 01.12.11 г.
Бизнес активността в еврозоната спадна до нивата от кризисната 2009 г.

Активността в промишления сектор на еврозоната през ноември се е свила с най-бързо темпо за последните 28 месеца, става ясно от индекса на бизнес активността на института Markit, цитиран от MarketWatch.

Понижението е до 46,4 пункта от 47,1 пункта в предния месец, като данните за октомври останаха без промяна при публикуването на окончателните данни.

Във всички държави, в които е проведено изследването индексът остава под 50 пункта, които разделят свиването от разширяването, а в по-голямата част от тях той е отстъпил от октомврийските си позиции, посочват от Markit.

„И произведената продукция, и поръчките намаляха до нива, които не са регистрирани от пика на кредитната криза през 2009 г. Това е и първият месец от средата на 2009 г., в който всички държави регистрират спад в производството, което подчертава разпространението на негативната тенденция от периферията към ядрото“, заяви старши икономистът в института Крис Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още