IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Япония надхвърли очакванията на анализаторите

През октомври безработицата в Япония е достигнала 4,5% - най-високото ниво за последните 3 месеца

11:54 | 29.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Япония надхвърли очакванията на анализаторите

Ръстът на безработицата в Япония през октомври надхвърли очакванията на анализаторите, увеличавайки натиска върху централната банка в Токио да предприеме нови икономически стимули на фона на задълбочаващата се дългова криза в Европа и скъпата йена, пише Bloomberg.

През октомври безработицата в Япония е достигнала 4,5% спрямо 4,1% през септември, разкриват данни на статистическото бюро в Токио. Това надхвърля средната оценка на 29 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, които очакваха безработицата да се повиши до 4,2%. Безработицата в страната е на най-високите си нива за последните 3 месеца.

Технологичните компании Panasonic Corp. и TDK Corp. съкращават работни места, тъй като силната йена подкопава корпоративните приходи и възпрепятства възстановяването след земетресението през март, при което загинаха 19 хил. души. Йената се търгува на рекордни от Втората световна война нива.

Управителят на японската централна банка Масаки Ширакава заяви в понеделник, че програмата за изкупуване на активи и кредити на банката, възлизаща на 55 трлн. йени (708 млрд. долара), може да бъде разширена, ако това е необходимо.

„Негативните данни за безработицата и производството илюстрират ефекта от глобалното икономическо забавяне“, казва Йошимаса Маруяма, икономист на Itochu Corp. в Токио. „В случай на глобална финансова криза износът ще се окаже в състояние на свободно падане“, допълва той.

Позитивната новина от днес е, че през октомври потреблението в Япония е нараснало с 1,9% - повече от прогнозираните от икономистите 0,7%.

Panasonic очаква най-сериозната годишна загуба за последното десетилетие, поради което ускорява плановете си за закриване на 17 хил. работни места. TDK, най-големият производител на магнитни глави за дискови устройства в света, може да съкрати 11 хил. работни места или 12% от служителите си.

Към 10:40 един долар се купуваше за 77,9215 йени. На 31-и октомври японската валута поскъпна до рекордните 75,35 йени за долар.

Във вторник UBS понижи прогнозата си глобалния растеж през 2012 г. до 2,7% от 3,1%, като швейцарската банка очаква рецесия в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още