IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Германия се забавя леко

Цените падат за втори пореден месец, анализатори очакват спадът да продължи

19:18 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителската инфлация в Германия се забавя леко

Потребителската инфлация в Германия се е забавила и през ноември до 2,4% на годишна база от тригодишния връх, регистриран през септември – 2,6%, обяви Федералната статистическа служба на страната, цитирана от Ройтерс.

През октомври поскъпването на годишна база бе 2,5%. Специалистите очакват, че ценовият натиск ще спадне още заради предвиждания икономически спад. „Може би сме прескочили най-високата стойност“, заяви анализаторът на Unicredit Александър Кох. „Лошите икономически прогнози ще намалят и рисковете от инфлация“, допълва икономистът на Commerzbank Улрике Рондоф.

Така от началото на годината инфлацията мина границата от 2%, която според Европейската централна банка говори за стабилност в цените.

„Ръстът се дължи предимно на поскъпването в областта на енергията и на дизела и газта“, обясняват статистиците. В Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Бранденбург потребителите е трябвало да плащат с 11% повече за енергия спрямо година по-рано. Детайли за развитието на инфлацията ръководството на Bundesbank ще даде в началото на декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още