IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира с рекорден за последните седмици ръст

Централната банка в Анкара се страхува да продава долари и лирата е без защита, коментира анализатор

19:11 | 28.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската лира е на път да отбележи най-силния си ръст за последните 3 седмици, след като централната банка понижи лихвата по едноседмичните репо сделки, а рекордните продажби около Деня на благодарността в САЩ подкрепиха търсенето за валутите на развиващите се пазари, пише Bloomberg.

По-рано днес лирата поскъпна с 0,9% до 1,8678 лири за долар и е на път да отбележи най-силния си ръст от 3 ноември. Доходността по 2-годишните турски ДЦК се понижи с 11 базисни пункта, показват данни на Royal Bank of Scotland. Към 17:00 лирата се търгуваше около 1,8575 лири за долар.

„Данните за декември от САЩ ще бъдат силни заради добрите продажби около Деня на благодарността. Това ще помогне на американските акции“, казва Мурат Ярдимчи, главен трейдър на ING Bank AS в Истанбул. „Валутите на страните от EEMEA (Източна Европа, Близкия Изток и Африка) изглеждат доста добре днес поради оптимизма на фондовите пазари“, допълва той.

Основният индекс на борсата в Истанбул се повиши с 1,3% до 51731 пункта, оставайки на зелена територия за втори пореден ден. Миналата седмица турските акции изгубиха 6,3%.

Турската централна банка се въздържа от валутна интервенция днес. За последно на 21-и ноември банката продаде 140 млн. долара. От 5 август, в опит да подкрепи лирата и да контролира инфлацията, банката е продала около 9 млрд. долара за турски лири.

„Днешното повишение е реакция на тежките разпродажби от миналата седмица. Въпреки това нищо не се е променило и нещата изглеждат доста зле“, казва Суха Яйгин, директор за развиващите се пазари на базираната в Лондон Toronto-Dominion Bank. „Централната банка се страхува да продава долари и лирата е без защита“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Нещо много се заговори за Туркието напоследък. Май наближава пукането на тамошния балон?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още