IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото вътрешно търсене върна Япония към дефлация

Потребителските цени бележат спад за пръв път от четири месеца и отново връщат дискусията за допълнителни стимули за растежа

09:41 | 25.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Слабото вътрешно търсене върна Япония към дефлация

Япония продължава да изпитва проблеми и да не успява да се измъкне от дефлационната спирала. След три поредни месеца на ръст на потребителските цени, през октомври те са отбелязали спад, показват официалните статистически данни.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат пресните храни, се е понижил с 0,1 на сто на месечна база през октомври.

На годишна база основният индекс на потребителските цени се понижава с 0,5 на сто. Сред причините за това е премахването на увеличения акциз върху цигарите от изчисленията, пише ВВС.

Според анализатори дефлацията се дължи на слабото вътрешно търсене, което тежи на икономиката. Това отново връща темата за допълнителните стимули, които правителството би могло да отпусне за насърчаване на растежа.

Тази седмица правителството гласува спешни антикризисни мерки за 155 млрд. долара, с които да се търси насърчаване на вътрешното потребление. Ефектът от тях обаче едва ли ще се почувства през близките месеци.

През последното тримесечие икономиката на Япония успя да излезе от рецесията, но очакванията на икономистите са темпът на ръст да се забави заради проблемите на глобалната икономика и особено заради високия курс на йената.

За последните шест месеца йената е поскъпнала с 6 на сто срещу долара, въпреки опитите на централната банка да влияе върху пазарните настроения чрез интервенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
САЩ могат да се поучат от Германия и ЯпонияСветът има нужда да измисли как икономиките да осигуряват съответните народи, без да разчитат на един разрушителен, задвижван от балони растежhttp://***.politika.bg/article?id=18353
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още