IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия потвърди ръста на БВП за третото тримесечие от 0,5%

Положителният импулс идва преди всичко от вътрешния пазар, се посочва в съобщението на немската статистическа служба

12:04 | 24.11.11 г.
Германия потвърди ръста на БВП за третото тримесечие от 0,5%

Данните за ръста на германския брутен вътрешен продукт за третото тримесечие бяха потвърдени на ниво от 0,5%, като потреблението е нараснало с най-бързо темпо от над една година, сочат данни на германската Федерална статистическа служба, цитирани от CNBC.

Сезонно коригираните данни потвърдиха първоначалните оценки и тези на анализаторите, докато за второто тримесечие ръстът бе коригиран до 0,3% в сравнение с първоначално обявените 0,1%.

Данните за третото тримесечие сочат, че потреблението на физическите лица се е върнало към ръст от 0,8% след свиване от 0,6% през второто тримесечие, а инвестициите в заводско оборудване са нараснали с 2,9%.

Държавните разходи регистрират ръст от 0,6%, а износът се е повишил с 2,5%.

На годишна база обаче се забелязва забавяне на ръста до 2,5% спрямо 3,0% през предходното тримесечие.

„Положителният импулс идва най-напред и най-вече от вътрешния пазар. Потреблението и инвестициите са повече в сравнение с предходното тримесечие“, се посочва в съобщение на статистическата служба.

Анализатори обаче отбелязват, че данните може да се окажат последната оптимистична новина за икономиката за известно време.

„След последния спад на показателите за доверието и финансовите проблеми във Франция и Италия - два важни търговски партньора за Германия - опасенията за силата на германската икономика нараснаха“, заяви Карстен Бжески от ING.

Днес германските държавни облигации задълбочиха загубите си, след като разочароващият аукцион на ДЦК вчера предизвика страхове, че дълговата криза се пренася към икономическия двигател на Европа.

Доходността по 10-годишните германски бундове достигна 2,12% в ранната търговия днес - най-високото ниво от близо месец, след като по време на вчерашния аукцион за книжа с такъв матуритет средната доходност бе 1,98%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още