IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов удар за еврото, петролът губи над 2%

Американският долар поскъпва значително на фона на неясното бъдеще на еврозоната и идеите за общи облигации

17:26 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нов удар за еврото, петролът губи над 2%

Еврото губи позиции в днешния ден, поевтинявайки с над 1% спрямо американския долар. В основата на отстъплението е рязкото „потъване“ на единната валута след новината, че Германия е имала проблеми при пласирането на облигационна емисия с 10-годишен матуритет.

На този фон американският долар напредва срещу основните валути, а петролът продължава да губи позиции.

Днес еврото поевтинява с 1 на сто срещу долара до 1,3374 EUR/USD. Основната част от понижението бе натрупана непосредствено след новината, че инвеститорското търсене не е покрило размера на предложената днес германска облигационна емисия с десетгодишен матуритет.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, случилото се не би трябвало да се приема като чак толкова негативен сигнал, защото предложената доходност е била доста ниска, а и незаписването на емисия не е прецедент за Германия.

За слабото представяне на еврото повлия и коментар на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Днес той представи планове за емитиране на общи облигации на страните от еврозоната. Този процес обаче ще изисква намеса на ЕК в националните бюджети, а обикновено това е свързано с доста тежки и продължителни преговори.

Заради поскъпването на долара днес под натиск попадна цената на петрола. Лекият суров петрол губи 2,6 на сто до 95,46 долара за барел, което го отдалечава доста от психологическите 100 долара за барел. Търгуваният в Лондон петрол сорт брент пък губи 1,7 на сто до 107,19 долара за барел.

Водещите борсови индекси в Европа също са оцветени в червено, като на Острова FTSE 100 губи 1 на сто, а в Германия и Франция основните показатели отстъпват съответно с 0,4 и 0,9 на сто.

Еврото отстъпва срещу британския паунд и японската йена, като към 17:00 часа българско време курсовете спрямо двете валути са съответно 103,39 EUR/JPY и 0,86 EUR/GBP.

Спрямо японската йена американската валута повишава стойността си с 0,5 на сто до 77,30 USD/JPY. Срещу британския паунд повишението е в същите граници до 1,5555 лири за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още