IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Германия и Франция се свива през ноември, но услугите растат

Съвкупният индекс за бизнес активността в еврозоната регистрира повишение

13:30 | 23.11.11 г.
Производството в Германия и Франция се свива през ноември, но услугите растат

Спадът в бизнес активността на френския частен сектор се е забавил слабо през ноември благодарение на услугите, но производството е в най-лоша форма от юни 2009 г., показва изследването.

Съвкупният индекс на бизнес активността се е повишил до 48,7 пункта от 30-месечното дъно от 45,6 пункта през октомври.

Показателят за услугите е нараснал до 49,3 пункта от 44,6 пункта през октомври, но в производството регистрира спад до 47,6 пункта от 48,5 пункта през октомври.

Бизнес очакванията във фирмите от сектора на услугите са се понижили до 54,4 пункта от 57,4 пункта през миналия месец, което е най-нисък показател от март 2009 г.

„Това все още не обещава достигане до онова дъно, което компаниите от сектора на услугите очакват за себе си през следващите месеци“, твърди Уилямсън. „Макар че темпото на спад се е забавило малко, имам подозрения, че през декември може да видим нов импулс в него“, добави той.

Френският частен сектор се сви през октомври след 26 последователни месеца на ръст, подхранвайки опасенията, че страната и еврозоната като цяло могат да изпаднат в нова рецесия.

Производството се е свило за четвърти пореден месец през ноември, като според Уилямсън данните насочват към свиване на икономиката между 0,5% и 0,6% през последното тримесечие на 2011 г.

„Това е сериозен обрат за Франция, притеснително е, че толкова голяма икономика от еврозоната е засмукана от кризата по този начин“, категоричен е той.

По-слаб от очаквания ръст ще изложи на сериозна опасност плановете на френското правителство за намаляване на бюджетния дефицит.

Предварителният съвкупен индекс на Markit за бизнес активността в еврозоната пък се е повишил до 47,2 пункта през ноември в сравнение с 46,5 пункта през октомври, макар че остава под границата от 50 пункта, съобщи MarketWatch. Анализаторите очакваха той да остане без промяна.

“Като цяло данните от изследването предполагат, че еврозоната се свива на тримесечна база с около 0,6% през четвъртото тримесечие. Както се опасявахме по-рано през годината, кризата се разпространи от периферията към ядрото, като Германия стагнира, а френската икономика ще се свие с около 0,5%", коментира Уилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още