IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието на германските инвеститори се понижи до 3-годишно дъно

Рецесията в Германия вероятно ще е краткосрочна и умерена, тъй като немската икономика е солидна, а това е просто криза на доверието, смята икономист

17:30 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието на германските инвеститори се понижи до 3-годишно дъно

През ноември доверието на германските инвеститори се понижи до 3-годишно дъно, поради опасения, че дълговата криза може да завлече най-голямата европейска икономика обратно в блатото на рецесията.

Центърът за европейски икономически изследвания в Манхайм - ZEW, обяви, че индексът на очакванията на инвеститорите за следващите 6 месеца се е понижил до минус 55,2 пункта от минус 48,3 пункта през октомври. Това е най-ниското ниво на показателя от октомври 2008 г. Осреднената прогноза на 36 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg предвиждаше спад до минус 52,5 пункта.

Европейските индекси се понижиха тази седмица, след като новоназначените премиери на Италия и Гърция не успяха да успокоят съмненията за способността на европейските лидери да се справят с дълговата криза. Продължаващите вече втора година сътресения подкопават корпоративното финансиране в региона. Индустриалните поръчки през септември и индустриалното производство през октомври в Германия остават на червено. През октомври бизнес доверието в страната се понижи до 16 месечно дъно.

„Кризата далеч не е свършила, въпреки политическите промени“, казва Кристиян Шулц, икономист на Joh. Berenberg Gossler & Co. в Лондон. „Най-доброто, което може да бъде казано за Германия е, че рецесията вероятно ще е краткосрочна и умерена. Германската икономика е солидна. Това е просто криза на доверието“.

Подкрепен от потреблението, германският растеж се е ускорил до 0,5% през третото тримесечие от 0,3% през второто, съобщава федералният статистически институт във Висбаден.

През 2012 г. германският растеж може да се забави до 0,8% от 2,9% през 2011 г., се посочва в прогноза на Европейската комисия (ЕК). Комисията понижи очакванията си за растежа в еврозоната през 2011 г. до 0,5% от 1,8%, посочвайки, че рискът от рецесия в региона през 2012 г. не може да се изключи.

За да подкрепи доверието в растежа Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт до 1,25%. Президентът на банката Марио Драги заяви, че в еврозоната съществува риск от „умерена рецесия“.

Според Стивън Бароу, валутен директор на Standard Bank Plc в Лондон, ЕЦБ може да продължи да понижава цената на кредитирането, сваляйки основната си лихва до 1% през декември.

„ЕЦБ вероятно ще действа, тъй като еврозоната определено е епицентър на икономическа слабост“, посочва той. „Рецесията изглежда сигурна, единственият въпрос е дали ще бъде дълбока или умерена. Според нас, по-скоро ще бъде умерена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още