IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Португалия се задълбочава през третото тримесечие

Свиването на БВП достигна 0,4% на тримесечна и 1,7% на годишна база

14:43 | 14.11.11 г.
Рецесията в Португалия се задълбочава през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Португалия се е свил с 0,4% през третото тримесечие спрямо второто, сочат данни на Националния статистически институт на страната, цитирани от Ройтерс.

На годишна база спадът е от 1,7%.

През второто тримесечие резултатите бяха доста по-обнадеждаващи, като спрямо първото данните бяха коригирани до спад от 0,1% в сравнение с предварително обявената липса на промяна, а на годишна база корекцията е до свиване с 1,0% вместо обявените 0,9%.

Португалия навлезе в рецесия през първото тримесечие на годината, след като за 2010 г. бе регистриран ръст от 1,4%.

От статистическия институт подчертаха, че резкият спад на годишна база „се дължи най-вече на забавянето на ръста в износа на стоки и услуги и заради значителното свиване на инвестициите“.

Данните потвърждават вероятността за силна рецесия в страната, която трябва сериозно да ореже разходите, за да постигне бюджетните цели и по този начин да осигури безпроблемно получаване на траншовете от спасителния пакет на обща стойност 78 млрд. долара, отпускани от Европейския съюз Международния валутен фонд.

Правителството очаква свиване на БВП с 1,9% през тази година и с 2,8% през 2012 г.

„Според нас свиването на активността през третото тримесечие отразява повече затруднения с финансирането и липсата на доверие у икономическите субекти, отколкото въздействието на строгите икономии“, заяви Филипе Гарсия, шеф на консултантската компания  Informacao de Mercados Financeiros. По думите му обаче с увеличаването на обхвата на мерките за икономии през следващите тримесечия рецесията ще се задълбочава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още