IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Германия се забави леко до 2,5% на годишна база

Цените на едро през октомври обаче са се понижили с 1% на месечна база - най-големият спад от близо три години

12:23 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителската инфлация в Германия се забави леко до 2,5% на годишна база

Потребителската инфлация в Германия се е забавила леко през октомври до 2,5% на годишна база от тригодишния връх, регистриран през септември – 2,6%, обяви Федералната статистическа служба на страната, потвърждавайки първоначалната си прогноза.

Потребителските цени са без промяна спрямо предходния месец, но цените на едро са се понижили през октомври с 1% - най-големият месечен спад от декември 2008 г., сочейки че инфлацията може скоро да се доближи до целта на ЕЦБ от 2% годишно, съобщава MarketWatch.

Индексът на потребителските цени без енергията се е повишил през октомври с 1,4% на годишна база. Ръстът в цените на енергията е 11,1%, а храните поскъпват с 2,9%.

Задържането на инфлацията над целта на ЕЦБ ограничава централната банка в предприемането на нови лихвени понижения. Банката изненада пазарите през миналия месец като намали основната си лихва от 1,5% на 1,25% въпреки устойчивата инфлация.

Ръстът на хармонизирания индекс на потребителските цени през октомври е бил ревизиран нагоре с 0,1 процентни пункта, както на месечна, така и на годишна база, до съответно 0,1% и 2,9%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още