IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Австралия се сви през септември

За третото тримесечие обаче е регистриран ръст до 7,8 млрд. австралийски долара

10:50 | 08.11.11 г.
Търговският излишък на Австралия се сви през септември

Австралия обяви свиване на търговския излишък през септември, като данните не оправдаха очакванията на анализаторите, след като износът намаля заради пониженото търсене, съобщи ВВС.

На месечна база износът се е понижил с 3%, а вносът – с 1,3%, като по този начин търговският излишък намалява до 2,56 млрд. австралийски долара в сравнение с коригирания към понижение размер за август от 2,95 млрд. австралийски долара.

Износът на желязна руда се е свил с 2,5% през септември след увеличение от 0,8% през август, но на годишна база ръстът е 17%.

За третото тримесечие като цяло обаче търговският излишък е нараснал с 1,5 млрд. австралийски долара до 7,8 млрд. австралийски долара, като ръстът при износа е с 13% до 70,4 млрд. австралийски долара.

Китай е поел 28% от целия австралийски износ, докато Европейският съюз и САЩ заедно – едва 10%.

Данните бяха оповестени на фона на опасенията, че забавянето на световната икономика може да се отрази неблагоприятно на търсенето на австралийските ресурси.

Освен това от изследване на централната банка показа, че през октомври бизнес доверието се е повишило.

По-рано през месеца централната банка на страната понижи основния лихвен процент с намерението да подкрепи икономическия ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още