IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящата седмица: Гърция и пазарите

След консенсуса за формиране на коалиционно правителство очакваме конкретния формат и лидер на новия кабинет

08:32 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предстоящата седмица: Гърция и пазарите

Новата седмица, както и предишните няколко, се очаква да премине изцяло под знака на събитията, които се случват в Гърция. От месеци насам виждаме ясно изразено „откъсване“ на пазарите от фундаменталните причини за техните движения и концентриране на вниманието върху политически събития, коментари и слухове.

Седмицата стартира със среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел. На нея се очаква да стане ясно какво ще се случи с планираната помощ за Гърция, която е в размер на 130 млрд. евро. През уикенда европейските лидери поставиха ултиматум на южните ни съседи, че днес е крайният срок, в който трябва да бъде сформирано ново правителство, в което да има единство по отношение на преговорите за спасителния пакет.

Утре се очаква икономическото състояние на страните от Европейския съюз да стане малко по-ясно, тъй като Европейската комисия ще публикува есенния доклад с прогнози за икономическия ръст, задлъжнялостта, инфлацията и заетостта в страните-членки.

За утре е насрочен и аукцион на гръцки държавни ценни книжа с матуритет 26 седмици. Този тип облигации е единственият, който към момента гръцкото правителство може да си позволи да пусне на пазара. Емисията е в размер на 1 млрд. евро, а анализаторите очакват доста висока доходност.

Преди месец Гърция пласира шестмесечни облигации за 1,3 млрд. евро при доходност от 4,86 на сто.

В четвъртък се очаква месечния бюлетин на Европейската централна банка, от който ще стане ясно колко кредити са заели през последния месец банките от еврозоната. В същия ден ще бъдат публикувани данните за търговския баланс на САЩ и Канада.

Сред останалите по-важни новини в икономическия каледар са предстоящото лихвено решение на Английската централна банка, което ще бъде обявено в четвъртък. Миналата седмица Европейската централна банка свали основната лихва в еврозоната с четвърт пункт, но едва ли АЦБ ще повтори това решение.

Във вторник австралийската статистическа служба ще обяви данните за търговския баланс на страната, а в сряда ще стане ясна ситуацията с жилищното кредитиране в Австралия за миналия месец. В четвъртък ще има още по-точна представа за състоянието на австралийската икономика, като се очакват данни за безработицата и заетостта през октомври.

Интересни данни се очакват и от Китай, като в сряда трябва да бъдат обявени нивото на инфлация, индустриално производство и продажби на дребно за предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още