IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика с ръст от 0,5% през третото тримесечие, но при ниска база

Ръстът идва на фона на занижените данни за второто тримесечие заради кралската сватба и бедствията в Япония, коментира икономист

15:29 | 01.11.11 г.
Британската икономика с ръст от 0,5% през третото тримесечие, но при ниска база

Предварителните данни сочат, че икономиката на Великобритания е нараснала с 0,5% през третото тримесечие на годината, съобщиха от британската служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

През второто тримесечие ръстът бе от 0,1%, но според анализатори тогава той е бил забавен от еднократни фактори и поради тази причина показателят за третото тримесечие не може да бъде тълкуван като сериозен отскок.

Производственият сектор е регистрирал ръст от 0,5% при спад от 1,2% през предходното тримесечие, в строителството има спад от 0,6%, а секторът на услугите е нараснал с 0,7%.

„Макар ръстът през третото тримесечие да изглежда приличен, важно е да припомним, че той идва след данните за второто тримесечие, потиснати от по-малкия брой работни дни заради кралската сватба и прекъсването на веригите за доставки, причинени от земетресението и вълните цунами в Япония. Така че щом икономиката е нараснала с едва 0,5% през третото тримесечие, същинската картина остава слаба“, заяви Джеймс Найтли от ING Financial Markets.

Британският министър на финансите Джордж Осбърн пък определи данните като „положителна стъпка“ и по-добра от прогнозите на мнозина.

Опасенията за британската икономика обаче бяха подхранени от последния индекс за бизнес активността на института Markit, който също бе публикуван днес.

Индексът на производствената активност през октомври се е понижил до 47,4 пункта от 50,8 пункта през септември, като показател над 50 сочи ръст.

„Най-тревожният аспект на изследването е тенденцията при новите поръчки, които са намалели с най-бърз темп от март 2009 г. Компаниите са изправени пред тежки условия и на вътрешния, и на международните пазари“, заяви Роб Добсън, старши икономист в института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още