IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6-месечен връх в търсенето на стоки за дълготрайна употреба в САЩ

На годишна база спадът от 0,8% се оказа по-нисък от прогнозите на анализаторите

21:15 | 26.10.11 г.
6-месечен връх в търсенето на стоки за дълготрайна употреба в САЩ

Американската икономика изглежда навлиза със стабилен импулс в четвъртото тримесечие, като търсенето на стоки за дълготрайна употреба нарасна с най-бързото темпо за последните 6 месеца през септември, а бизнесът разшири плановете си за разходи, съобщи Ройтерс.

Поръчките за стоки с дълготрайна употреба през септември на месечна база, ако се изключат тези за транспорта, са нараснали с по-високите от предварителните прогнози 1,7%, след като през август регистрираха спад, стана ясно от публикувани данни от американското министерство на търговията. Това е най-силният ръст от март.

На годишна база обаче се регистрира спад от 0,8% до 200,3 млрд. долара, макар спадът да е по-нисък от очакванията на анализаторите.

Същевременно поръчките за средства за производство извън сектора на отбраната и самолетите, които се следят като индикатор за разходите на бизнеса, са скочили с 2,4%, което също е максимален показател за последните 6 месеца.

Търсенето на транспортно оборудване обаче се е понижило, като поръчките са намалели със 7,5%, което е най-голям спад от април. Поръчките за автомобили и авточасти са намалели с 2,7%, докато резервациите за пътническите полети са се понижили с 25,5%.

„Притесненията за двойна рецесия донякъде са преодолени, но слабият ръст изглежда ще се задържи още известно време“, заяви Марк Витнър, старши икономист в Wells Fargo Securities в Шарлът, щата Северна Каролина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още