IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изпревари Литва и е втора по годишен ръст на индустриалните поръчки

През август у нас е отчетено увеличение от над 25% на индустриалните поръчки на годишна база при 6,5% повишение за ЕС, показват данни на Евростат

13:28 | 24.10.11 г.
България изпревари Литва и е втора по годишен ръст на индустриалните поръчки

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям годишен ръст на индустриалните поръчки през август, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Европейската статистика отчита увеличение на индустриалните поръчки у нас от 25,3% през август спрямо същия месец на миналата година. Изпреварва ни само Естония с впечатляващия годишен ръст на индустриалните поръчки от малко над 41%. Следва ни Литва с измерен растеж от 19,3% и Латвия – 15,8%. През юли бяхме трети по годишно повишение на индустриалните поръчки след Естония и Литва.

Най-голям годишен спад на индустриалните поръчки през август е отчетен в Дания (-9,1%) и Чехия (-5,5%).

Най-сериозно месечно повишение на индустриалните поръчки през август Евростат регистрира в Словакия (12,6%), следвана от Естония (11,2%), Унгария (11,1%) и Латвия (6,8%), а най-голямо намаление – отново в Дания (-8%), следвана от Холандия (-5,3%) и Ирландия (-4%).

Индустриалните поръчки в еврозоната са нараснали с 1,9% през август на месечна база, показват още данните на Евростат. За целия ЕС е регистрирано увеличение от 0,4%. Без силно волатилните поръчки на корабно, железопътно и авиационно оборудване индустриалните поръчки са регистрирали повишение от съответно 0,7% и и 0,5%.

Спадът на индустриалните поръчки през юли спрямо юни е бил по-слаб от първоначално обявеното, уточняват от статистическата служба. Понижението за еврозоната е коригирано от 1,8% на 1,6%, а за целия ЕС – от 0,8% до 0,6%.

През август спрямо август 2010 г. индустриалните поръчки в 17-те държави от валутната общност на Европа са нараснали с 6,2%, а за 27-те държави-членки от ЕС е измерен среден растеж от 6,5%. Като се изключат данните за поръчките на корабно, железопътно и авиационно оборудване, годишното увеличение на поръчките е съответно 5% и 5,2%.

Според данните на Евростат през август на месечна база поръчките на капиталови стоки са нараснали с 2,7% в еврозоната и с 1,1% в ЕС. При стоките за краткотрайна употреба е регистрирано повишение от съответно 1,2% и 0,5%, докато при стоките за дълготрайна употреба е измерен спад на поръчките от съответно 0,8% и 1,8%. И в ЕС, и в еврозоната с 1,1% са се увеличили поръчките на стоки с междинна употреба.

Евростат отчита 7,8% годишен ръст при поръчките на капиталови стоки в еврозоната и 8,2% - в целия ЕС. Измерени са още годишни повишения на поръчките на стоки за краткотрайна употреба със съответно 4,3% и 2,3%, както и спад при поръчките на стоките за дълготрайна употреба със съответно 3,1% и 8,4%. Поръчките на стоки с междинна употреба в еврозоната са нараснали с 6,1% през август спрямо август миналата година, а в целия ЕС е отчетен растеж от 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още