IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно с ръст над прогнозите

Анализатори обаче са на мнение, че увеличението е за сметка на слабите продажби през август

15:35 | 20.10.11 г.
Британските продажби на дребно с ръст над прогнозите

Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали с 0,6% през септември на месечна и годишна база, обяви британската Служба за национална статистика, цитирана от ВВС.

Данните надхвърлиха предварителните очаквания на анализаторите, прогнозирали ръст от 0,2% на месечна база.

Без продажбите на гориво ръстът е от 0,7% на годишна и 0,4% на месечна база.

През август спадът на месечна база бе коригиран до 0,4% от предварително обявените 0,2%.

Увеличените продажби на лаптопи и компютърни игри са с основен принос за добрите резултати през септември.

От статистическата служба съобщиха още, че продажбите през интернет продължават да нарастват, достигайки дял от 9,6% от всички продажби на дребно през септември, ако се изключат петролните продукти.

Продажбите на дребно, които не са реализирани в магазини, включително покупките по интернет, регистрират ръст от 15,5% на годишна база.

Обемът на продажбите на текстил, облекло и обувки обаче е намалял с 2,1% спрямо септември 2010 г., което е най-сериозният спад в сектора от април 2008 г.

„Това е доста по-зле от очакванията за месеца“, заяви представителката на статистическата служба Айлийн Симкинс. „Може би тук се почувства ефектът от топлото време към края на месеца и хората все още не желаят да излязат навън и да започнат да пазаруват зимно облекло“, добави тя.

Данните за продажбите на дребно идват след съобщенията за 17-годишен връх на безработицата през миналата седмица и за 3-годишния връх на потребителската инфлация от вторник, които би трябвало да направят потребителите по-предпазливи по отношение на харченето.

„Продажбите на дребно през септември са малко по-силни от очакваното, но едва ли предполагат, че нещата в търговията се връщат към нормалното си състояние“, заяви Семюъл Тъмбс, икономист от Capital Economics. „По-голямата част от ръста на продажбите през септември ... отразява отскока от слабите продажби през август, които вероятно бяха потиснати отчасти от бунтовете в началото на месеца“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още