IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия през септември достигна тригодишен връх от 2,9% годишно

Всички прогнози сочат, че инфлацията ще достигне пик през това тримесечие и ще се понижи през 2012 г., коментира Евалд Новотни от ЕЦБ

13:48 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия през септември достигна тригодишен връх от 2,9% годишно

Инфлацията в Германия - водещата европейска икономика - се е ускорила повече от очакваното през септември до най-бързия си темп на нарастване за последните три години, съобщава Bloomberg.

Инфлацията, изчислена на база хармонизирания индекс на Европейския съюз, се е повишила до 2,9% от 2,5% през август, съобщава Федералният статистически институт във Висбаден. Предварителната оценка на института беше за ръст от 2,8%. Най-силно нарастване бележат цените на енергията.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния си лихвен процент на ниво от 1,5% и прогнозира, че инфлацията в еврозоната „определено“ ще остане над тавана от 2% през следващите няколко месеца.

Въпреки че някои икономисти призоваваха за понижаване на основната лихва, аргументирайки се със задълбочаващата се дългова криза и анемичния растеж, централната банка предпочете да продължи подкрепата си за банките.

„Инфлацията се оказва не толкова временно явление, колкото анализаторите очакваха“, казва Силвейн Бройер, главен икономист за Европа на Natixis във Франкфурт. „При тези данни ЕЦБ много трудно може да понижи лихвата“.

След публикуването на данните еврото остана без промяна на нива от 1,3788. През последните 4 месеца единната европейска валута е поевтиняла спрямо долара с 4,4%.

На 8 септември ЕЦБ ревизира прогнозата си за растежа на еврозоната през тази година до 1,6% от 1,9%, а за следващата - до 1,3% от 1,7%. Средната инфлация вероятно ще достигне 2,6% през тази година и 1,7% през 2012 г., посочва банката.

„Всички икономически прогнози говорят за това, че инфлацията ще достигне пик през това тримесечие и ще се понижи през 2012 г.“, казва Евалд Новотни, член на борда на директорите на ЕЦБ. „Въпреки това, опасенията за реалната икономика са оправдани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още