IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Еврото е и ще бъде силна валута

Всички страни членки на ЕС трябва да участват в борбата срещу дълговата криза, категоричен е канцлерът на Германия

15:45 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел: Еврото е и ще бъде силна валута

Еврото е и винаги ще бъде силна валута, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на фона на усилията на страните от еврозоната да не допуснат разрастване на дълговата криза, предаде Франс прес.

"Еврото е и винаги ще бъде силна валута (...) Не искам ЕС да стане съюз на дълга, а по-скоро силен съюз", каза германският канцлер при официалното си посещение във Виетнам, ден след словашкото "не" на споразумението за увеличаване на фонда за подпомагане на затруднените страни от еврозоната.

Всички страни членки на ЕС трябва да участват в борбата срещу дълговата криза, подчерта Меркел, след като снощи Словакия отхвърли укрепването на спасителния фонд за еврозоната.

"Световната икономика е силно засегната от финансовата криза и страните от ЕС трябва да дадат своя принос в борбата срещу дълговата криза", каза германският канцлер в Хошимин, в южната част на Виетнам.

Меркел изрази оптимизъм за ратифицирането на споразумението, от което зависи решаването на дълговата криза в еврозоната.

"Твърдо съм убедена, че на 23 октомври ще имаме всички подписи на всички страни членки (на еврозоната - бел. ред.)", посочи Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Словашкият парламент вчера отхвърли проектозакона за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност. Словакия е последната от 17-те страни членки от еврозоната, която трябва да одобри увеличаването на този спасителен фонд на стойност 440 милиарда евро, създаден през юли.

Правителството, което обвърза гласуването с вот на доверие, падна, но се ангажира да работи за одобрението на споразумението, отбелязва АП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още