IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската централна банка прогнозира ръст от 9,4% през четвъртото тримесечие

Представител на китайския банков регулатор пък призова за вдигане на лихвите по депозитите с цел увеличаване на ликвидността в банковата система

11:50 | 12.10.11 г.
<p>
	Икономическият растеж на Китай ще се забави леко и през четвъртото тримесечие ръстът на БВП&nbsp;ще бъде 9,4%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическият растеж на Китай ще се забави леко и през четвъртото тримесечие ръстът на БВП ще бъде 9,4%. Снимка: Ройтерс

„Налице са ясни признаци, че положението с ликвидността в банковата система е много затегнато и ситуацията показва, че всяко бъдещо затягане е нежелателно“, твърди Ю.

Докато Китай продължава да се бори с високата инфлация, останала като ефект от усилията по стимулиране за преодоляване на световната финансова криза, източниците за финансиране на много икономически сектори пресъхнаха, особено при малкия бизнес.

Ю обвини затягането на лихвените проценти и скованото управление на банковите заеми за трудностите при финансирането, които изпитват малките и средни компании.

Според него Китай трябва да ускори реформата по отношение на режима на лихвените проценти, като например разреши лихвите по депозитите да бъдат освободени през следващите три години.

Той добави, че бързият ръст на лихвите по депозитите може да влее нови фондове в банковата система и да помогне на правителството да обуздае ширещия се частен кредитен пазар, в който годишните лихви за дребния бизнес нараснаха до 120%.

В Китай съществува ограничение за лихвите по депозитите и таван за лихвите по кредитите, който осигурява големи печалби за банките и позволява на държавните компании да понижат разходите си по заеманите средства. Например едногодишната лихва по депозитите е на ниво от 3,5%, доста под годишната инфлация от 6,2% през август, а едногодишната лихва по кредитите е 6,56%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още