IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител в еврозоната с минимален спад през август

България е сред държавите в ЕС с най-голям месечен спад на производствената инфлация

13:14 | 04.10.11 г.
Цените на производител в еврозоната с минимален спад през август

Цените на производител в еврозоната са регистрирали спад от 0,1% през август спрямо юли, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За целия европейски съюз е отчетено намаление от 0,2%.

Евростат припомня, че през юли на месечна база беше регистриран ръст на цените на производител от 0,5% в еврозоната и 0,4% за цялата общност.

През август на годишна база обаче цените на производител нарастват средно с 5,9% в държавите от валутната общност и с 6,7% в 27-те страни-членки.

Като се изключи енергийният сектор, през август на месечна база цените на производител са намалели минимално и в еврозоната, и в целия ЕС, показват данните на Евростат. Цените в енергийния сектор са намалели съответно с 0,7% и 0,9%.

Стоките за дълготрайна употреба са поскъпнали през август на месечна база с 0,2% в еврозоната и с 0,3% в целия ЕС. Капиталовите стоки и стоките за краткотрайна употреба са поскъпнали с по 0,2% и в Еврообщността, и в еврозоната. Без промяна на месечна база остават цените на стоките за междинна употреба.

През август спрямо юли най-големи намаления в цените на производител са отчетени във Великобритания (-1,1%), България (1%) и Гърция (0,9%), а най-големи увеличения – в Латвия (0,8%) и Унгария (0,3%).

Като се изключи влиянието на цените в енергийния сектор, през август на годишна база цените на производител са нараснали с 3,9% в еврозоната и 4,1% в целия ЕС. Цените в енергийния сектор са се покачили с 11,5% в 17-те държави-членки на валутната общност и с 13,2% в 27-те страни от общността.

Цените на стоките за междинна употреба са нараснали през август на годишна база с 5,7% в еврозоната и с 5,8% в ЕС. Стоките за краткотрайна употреба са поскъпнали със съответно 3,5% и 4,1%, а тези за дълготрайна употреба – със съответно 2% и 2,1%.

През август на годишна база най-силен растеж на цените на производител е отчетен в Великобритания (11,9%), Литва (10,5%) и Латвия (9,4%), а най-малък – в Малта (0,8%), Швеция (1,1%) и Словакия (1,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още