IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в Европа и Азия на невиждано ниски от 2009 г. нива

Данните от еврозоната, Китай, Индия и други страни показват, че септември е най-слабият месец за промишления сектор от повече от 2 години

14:28 | 03.10.11 г.
Производствената активност в Европа и Азия на невиждано ниски от 2009 г. нива

Производствената активност в Европа и Азия през септември се понижи до нива, невиждани и в разгара на кризата, след като търсенето на експортни стоки отбеляза силен спад, предаде Ройтерс.

Това подхранва страховете от завръщането на рецесията, а очакванията са данните за производствения сектор в САЩ, които ще излязат тази вечер, за потвърдят мрачните перспективи.

Производствената активност в еврозоната задълбочи спада си през септември, след като новите промишлени поръчки регистрираха най-голям спад от средата на 2009 г. насам. Въпреки че дълговата криза в еврозоната все още не се е превърнала във финансова катастрофа, данните сочат влошаване на икономическата обстановка в общността.

Индексът, който измерва производствената активност в еврозонота, за втори пореден месец е на ниво под 50 пункта, което е индикация за свиване.

Икономистите видяха знаци за охлаждане на производствения сектор дори и в Китай. През септември производствената активност в страната обикновено расте по-силно заради почивните дни по време на т. нар. „златна седмица“, само че тази година увеличението е доста под средното за периода.

Производствената активност в Индия отбеляза най-големия си спад от края на 2008 г. Новите промишлени поръчки намаляват вече шести пореден месец.

„Няма причина да бъдем радостни, тъй като това беше най-слабият месец септември от 2009 г. насам“, коментира Яо Уей от Societe Generale.

"Забавянето на производството в периферията на еврозоната предполага, че икономиката няма да постигне растеж през третото тримесечие“, допълва Анналиса Пиаца от Newedge.

Нарастващите доказателства за отслабването на икономиката на еврозоната доведе до прогнозите на някои икономисти, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме сваляне на основната лихва. Институцията повиши основния лихвен процент през април, за първи път от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още