IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата инфлация в Турция се забави през септември

Същинската инфлация обаче регистрира връх за последните 2 години и половина

12:28 | 03.10.11 г.
Общата инфлация в Турция се забави през септември

Общата инфлация в Турция се забави през септември до 6,2% на годишна база от 6,7% през август, се посочва в съобщение на статистическата служба на страната, цитирано от Bloomberg.

Очакванията на икономистите обаче бяха за забавяне средно до 6%, а от турската централна банка обявиха, че тенденцията вероятно ще се обърне през следващите месеци, тъй като понижаването на курса на лирата оскъпява вноса. На месечна база е регистриран ръст от 0,8%.

Управителят на турската централна банка Ердем Башъ заяви, че през четвъртото тримесечие инфлацията вероятно ще се ускори.

Причината за забавянето през септември е скокът в цените на храните преди година.

Предпочитаният от банката показател за същинската инфлация обаче отчита връх за последните 2 години и половина.

За последните 12 месеца турската лира поевтиня с 22% спрямо долара, оскъпявайки цените по вноса.

„Данните подчертават неблагоприятното отражение, което по-слабата лира има върху инфлационните очаквания“, заяви Тата Гоус, старши икономист за развиващите се пазари в лондонския клон на Commerzbank AG. “Но като се има предвид неблагоприятната обстановка за растежа, смятаме, че банката ще понижи още веднъж основния лихвен процент, когато изчезнат прекалените рискови ефекти за валутите от развиващите се пазари“, добави той.

Държавните облигации, емитирани в турски лири, спечелиха от обявяването на данните. Доходността по двугодишните облигации се понижи до 8,39%, след като само преди ден бе нараснала до 8,48%.

Турската централна банка понижи основния лихвен процент до 5,75% на 4 август, като се обоснова с предпазни мерки за икономиката срещу евентуална рецесия в Европа, която е основен търговски партньор на страната.

На 29 септември Башъ обяви, че допълнително понижение би било наложително, ако проблемите в Европа застрашат турския икономически ръст.

От банката подчертаха, че като цяло монетарната им политика е антиинфлационна, тъй като контролът върху предлагането на пари и ограниченията за кредитиране от страна на банките надделяват над понижения лихвен процент.

Цените на хранителните стоки през септември са се повишили с 1%, докато година по-рано увеличението е било от 4,7%. При облеклото има понижение от 3,2%.

Годишната същинска инфлация, която не включва цените на енергоносителите, хранителните стоки, тютюна и златото, се е ускорила до 7% през септември, докато през август е била 6,2%, надхвърляйки размера на общата инфлация за втори път през тази година.

От началото на този месец от турския енергиен регулатор повишиха цената на електроенергията за домакинствата с 10%, а от държавния вносител на газ Botas обявиха, че цените им за населението ще нараснат с до 14%.

На 22 септември пък от Международния валутен фонд посочиха, че потребителската инфлация в Турция може да се ускори до 8,5% до края на годината, докато поставената цел е 5,5%.

В петък Башъ заяви, че има „сериозен шанс“ банката да постигне поставената цел от 5% инфлация за 2012 г.

През септември изходящата производствена инфлация в Турция е достигнала 12,2%, докато през август бе регистрирано увеличение от 11%, посочиха от статистическата служба на страната. На месечна база ръстът е от 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още