IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия се е ускорила до 2,6%

Това е най-силният ръст на поскъпване във Федералната република от три години насам

20:24 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	През септември инфлацията в Германия се е ускорила до 2,6%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През септември инфлацията в Германия се е ускорила до 2,6%. Снимка: Ройтерс

Инфлацията с годишно натрупване през септември в Германия се е ускорила до 2,6%, достигайки максимална стойност за последните три години, предаде AFP.

По-силна е било поскъпването за последно през септември 2008 г. - 2,9%.

Федералната статистическа служба обяви днес, че инфлацията е била подхранена от по-скъпите продукти, произвеждани от петрол, и по-високите цени на облеклото заради новите сезонни есенна и зимна колекции, които се пускат през септември по магазините. Така за девети пореден месец инфлацията е била над целта, поставена от ЕЦБ – под 2%.

„Дрехите поскъпнаха значително спрямо август след края на разпродажбите през лятото“, подчертава анализаторът от Postbank Тило Хайдрих, цитиран от Ройтерс. Само в Саксония потребителите е трябвало да дават с над 9% повече пари за панталони, обувки, якета и др.

През август инфлацията с годишно натрупване в Германия бе 2,4%. Данните за Германия, която е най-голямата икономика в Европа, са важни, когато Европейската централна банка решава дали да промени лихвите или не в 17-те страни от еврозоната, отбелязва AFP.

По думите на Хайдрих до края на 2011 г. инфлацията ще се закотви на сегашното си положение. „Изглежда видяхме пика на инфлацията“, заяви Александър Кох от Unicredit. Поскъпването би трябвало бавно, но неизбежно да се забавя, особено през следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още