IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

HSBC: Доларът е единственото убежище за инвеститорите

Други валути с подобни характеристики просто не са достатъчно ликвидни, посочва валутният директор на банката Дейвид Блум

13:31 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC: Доларът е единственото убежище за инвеститорите

Надеждите за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) насърчиха някои инвеститори да се завърнат към рисковите активи в понеделник.

Но ако настроенията отново бъдат помрачени, както се случи в края на миналата седмица, съществува едно единствено място, където инвеститорите могат да намерят убежище – доларът, посочва Дейвид Блум, директор на отдела за валутни стратегии на HSBC, цитиран от CNBC.

„Негативните прогнози за глобалният растеж от миналата седмица на Федералния резерв, Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка предизвикаха бягство от рисковите активи като акции и суровини“, казва Блум. „Основният печеливш от това се оказа щатският долар“.

Бягството към долара е факт въпреки огромните структурни проблеми, пред които са изправени САЩ – най-големият външен дълг в света и огромният търговски дефицит спрямо Китай.

„Единствената причина доларът да печели от ситуацията е, че друго инвестиционно убежище не съществува. Другите традиционни убежища – японската йена и швейцарският франк – са извадени от играта поради интервенциите на правителствата в Токио и Цюрих, в опит да спрат поскъпването им“, казва Блум.

Други валути с характеристики на инвестиционно убежище просто не са достатъчно ликвидни, за да абсорбират търсенето, допълва той.

„Въпреки че твърдяхме, че норвежката крона има много от желаните характеристики на валута за убежище, тя има ограничена ликвидност и поради тази причина евентуалното засилено търсене може да причини бързото й поскъпване и съответно намесата на правителството в Осло“, казва Блум. „Въпреки структурните проблеми в САЩ, търсенето на долари се е увеличило просто защото няма къде да се скриете“.

Когато нещата изглеждат по-добре, както в понеделник, доларът ще поевтинее защото инвеститорите отново ще започнат да се преориентират към рисковите активи, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още