IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия се влошил през септември

По-оптимистично настроени са фирмите от търговията на едро

12:25 | 26.09.11 г. 1
<p>
	Фирмите от производствения сектор в Германия планират да увеличат работната си сила.<em> Снимка: Siemens</em></p>

Фирмите от производствения сектор в Германия планират да увеличат работната си сила. Снимка: Siemens

Бизнес климатът в Германия се е влошил през септември. Индексът на института Ifo се е понижил до 107,5 пункта от 108,7 пункта, отчетени през август. Това е най-ниското ниво на индикатора от септември 2010 г., когато той падна до 106,9 пункта, отбелязва FXStreet.

Анализатори обаче очакваха индексът да спадне до ниво от 106,5 пункта. „Ifo падна значително по-малко, отколкото очаквахме“, казва Бернд Вайденщайнер от Commerzbank, цитиран от Handelsblatt. „Спадът бе предизвикан преди всичко заради по-слабите очаквания. Това може да се дължи на по-лоши очаквания за развитието на бизнеса или на като цяло лошите новини за икономиките. Но все пак германската икономика ще избегне рецесията“, казва Вайденщайнер.

На подобно мнение е  Йорг Люшов от WestLB. „Спадът е доста по-слаб от опасенията ни. Положението в Германия не е толкова критично, както се отразява от пазарите“. 

Бизнес климатът в индустрията на Германия през септември също пада, отбелязва Ifo. Ситуацията в момента се оценява като добра, но броят на компаниите, които са скептични за перспективите през бизнеса, се е увеличил, отбелязват от института.

Фирмите от производствения сектор в Германия не очакват нов импулс, предизвикан от експорта, но въпреки това планират да увеличат работната си сила, показват данните от редовното проучване на Ifo сред 9 500 компании от сектора на производството, строителството, търговията и услугите.

Подобряване на бизнес климата е отчетено в продажбите на едро и дребно след спада, постигнат в предходните месеци. Търговците на едро са по-големите оптимисти, като очакванията за следващите шест месеца регистрират значително подобрение.

Бизнес климатът в услугите в Германия продължава да се влошава. Оценката на мениджъри от сектора за настоящата ситуация е позитивна, но се увеличават скептиците за перспективите пред сектора в следващите шест месеца. Плановете на фирмите за увеличаване на работната сила са ревизирани и не са толкова експанзивни, колкото бяха първоначално обявените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
на дойната крава и се зави свят от доене, *добра* работа на Баба Мери (Яга)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още