IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петмесечен връх на закупената чужда валута в Китай през август

Централната банка на страната е похарчила юани на стойност 59 млрд. долара за закупуване на чужда валута

11:28 | 21.09.11 г. 1
Петмесечен връх на закупената чужда валута в Китай през август

Китайската централна банка и други финансови институции са похарчили през август 376,9 млрд. юана (59 млрд. долара) за закупуване на чужда валута, което е ръст от 71,6% спрямо юли и 5-месечен връх, става ясно от публикуваните официални данни, цитирани от Ройтерс.

Така наречената позиция на валутния пазар, която представлява основно покупките от централната банка на чуждестранна валута от търговските банки в страната, често се използва като измерител на капиталовите потоци към Китай.

Икономисти от базираната в Пекин инвестиционна банка  China International Capital Corp посочват в съобщение, че по-силният юан през август може да е повишил притока на „горещи“ пари в Китай.

Юанът поскъпна с 0,8% през август спрямо американския долар, което представлява едно от най-силните месечни представяния, след като Китай отмени привързването на юана към долара през юли 2005 г.

През първите 8 месеца на годината Китай е купувал чужда валута средно за 335,6 млрд. юана месечно.

За да запази юана до голяма степен стабилен, китайската централна банка изкупува от местните банки чуждата валута, навлизаща в страната чрез търговския излишък и чуждестранните инвестиции, което се отразява във вливане на юани в банковата система. След това тя абсорбира излишните юани в системата чрез операции на свободния пазар и повишаване на изискванията за банковите резерви, за да предпази икономиката от вливане на допълнителна ликвидност, която би подхранила инфлацията.

Но тъй като навлизането на чужда валута е постоянно, усилията на централната банка за изтегляне на ликвидността не са напълно ефективни, понеже излишъкът от юани в банковата система често кара банките да увеличават кредитирането.

През август китайският търговски излишък е близо 17,8 млрд. долара или с 43% по-малко от юли, а чуждата валута, влязла в страната през миналия месец, е на стойност 8,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Wavelooker
преди 12 години
В момента светът отглежда лъвче. Проблем ще стане когато то порасне и огладнее! И пари ще си има и оръжие ще си има, но и милиарди хора ще си има, които ще искат да ядат! Кой вярва, в безвоенното, мирно бъдеще на планетата ни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още