IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Лесните пари“ заплашват опитите на развиващите се страни да ограничат кредитите

Програмите за изкупуване на облигации от водещите централни банки насочват голямо количество средства към бързорастящите икономики

10:24 | 19.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
„Лесните пари“ заплашват опитите на развиващите се страни да ограничат кредитите

Огромното количество средства, наливани на пазара от водещите централни банки в резултат на операциите им по изкупуване на облигации, може да ограничи възможностите на регулаторните органи в развиващите се страни да въведат мерки за забавяне на ръста на кредитирането. Такова е мнението на Банката за международни разплащания, пише Ройтерс.

В доклад на институцията се казва, че монетарните власти в развиващите се страни трябва да бъдат бдителни към входящите капиталови потоци, тъй като те ще поставят сериозни предизвикателства в борбата с ръста на кредитирането.

Внимателното подхождане към ситуацията е важно заради силния ръст на кредитирането в долари в развиващите се страни и особено в Азия.

Изследването на банката идва в момент, когато кредитирането в долари извън САЩ расте доста по-бързо, отколкото вътре в страната. Освен това пазарните настроения клонят към очакване на нови мерки за вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв на САЩ.

Между първото тримесечие на 2009 и първото тримесечие на 2011 година доларовите кредити за нефинансовия сектор извън САЩ са нараснали с 1,1 трлн. В същото време депозитите от страна на неамерикански вложители са се увеличили с 363 млрд. долара.

Двуцифреният ръст на доларовото кредитиране за чужбина е в силен контраст с отпускането на кредити в САЩ и с ръста на кредитите в йени и евро.

В доклада се подчертава силния ръст на кредитирането в Китай, Хонконг, Южна Корея, Тайланд и Филипините, където доларовите кредити значително изпреварват тези в друга валута.

Делът на кредитите в чужда валута от общите кредити за нефинансови институции като цяло варира значително между отделните страни. В Бразилия, Китай, Индия и Тайланд той е под 10%, а във Филипините, Хонконг и Мексико варира между една пета и една трета.

„В моменти на кредитен бум външните източници на финансиране може да увеличат важността си както в малките, така и в големите страни. В такива моменти съотношението между кредитите и депозитите може да се увеличи значително“, посочват от банката.

Приливът на средства идва в момент, когато много от развиващите се страни правят опити да ограничат кредитирането, тъй като прекомерният му ръст поставя заплахи от балони на пазарите на недвижими имоти, както и риск от инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа фараоните, робите и чалгаджийките.Шуми дървото, което пада, ама няма кой да го чуе! Или да го перифразирам: Ще се задушиме от вонята, която излиза от Уолстрийт, ако се правиме, че не я забелязваме!Банките СЕ хранят от милиони ***-шарани по света. Даваш 1, 9 мил. долара, плащаш още 40 милиарда и получаваш активи за 400 милиарда......Казиното Уолстрийт.......Перфектна пирамида, нали?След "трагедията Енрон" преди време, сега ще имаме повторение на трагедията, но вече с с ново име ''Уолстрийт'' !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още