IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък ръст на общия брой на безработните във Великобритания

Увеличението е най-голямото за последните две години, нивото на безработица се запазва 7,9 на сто

15:44 | 14.09.11 г.
<p style="text-align: center;">
	Жена минава край център за наемане на работа в центъра на Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жена минава край център за наемане на работа в центъра на Лондон. Снимка: Ройтерс

Броят на безработните във Великобритания нарасна с 80 000 до 2,51 млн. души през трите месеца до края на юли, сочат данните на британската Служба за национална статистика, цитирана от ВВС. Това е най-големият ръст за почти 2 години. Нивото на безработицата остава 7,9%.

Безработицата сред младежите също се е увеличила рязко – със 78 000 до 973 000 човека. „

Общият брой на претендиращите за помощи за безработни е нараснал с 20 300 през август, достигайки 1,58 млн. души.

Броят на заетите в икономиката е намалял през трите месеца до края на юли с 69 000 до 29,17 млн. души.

„Очевидно това е доста неприятна поредица от данни. Всяко увеличение на безработицата е нещо, което не бихме искали да видим“, заяви британският министър на заетостта Крис Грейлинг. Според него данните ще „вдъхнат нов живот“ на „решимостта“ на правителството да предприеме мерки, за да осигури ръст за икономиката и да създаде работни места в частния сектор.

Правителството се надява частният сектор да компенсира загубата на работни места в публичния сектор, която се получи вследствие на мащабната програма за орязване на разходите, приета за намаляване на нивото на британския държавен дълг. Грейлинг потвърди решимостта на правителството да продължи програмата, тъй като алтернативата с теглене на допълнителни заеми не представлява решение, което да заслужава доверие.

За трите месеца до края на юли безработните мъже са се увеличили с 39 000 до 1,45 млн., докато при жените нарастването е с 41 000 до 1,06 млн. - най-високото ниво от април 1988 г.

Последните данни за заетите в публичния сектор показват спад от 110 000 между март и юни до 6,04 млн. души, като това е най-голямото понижение, откакто се събират данни през 1999 г.

Броят на наетите в частния сектор е нараснал с 41 000 човека до 23,13 млн. души.

Според анализатори данните за безработицата отразяват слабия икономически растеж.

„Днешните данни предоставят допълнителни доказателства, че постепенното замиране на британското икономическо възстановяване осигуряват нарастващо тежко отражение върху пазара на труда“, заяви Семюъл Томбс от Capital Economics. „Продължаващото нарастване на безработицата през следващите няколко месеца изглежда вероятно“, добави той.

Някои анализатори обаче смятат, че предвид настоящата икономическа ситуация числата не са толкова лоши, колкото се очакваше.

„Най-голямата изненада би била устойчивост на пазара на труда, като се има предвид колко слаб е ръстът“, твърди Рос Уокър от Royal Bank of Scotland. През второто тримесечие британската икономика регистрира ръст от едва 0,2%.

Данните на британската статистическа служба показват също, че през трите месеца до края на юли заплащането се е повишило с 2,8%. Ако се изключат премиите, ръстът е от 2,1%.

Показателят е важен, тъй като една от причините британската централна банка да задържа основния лихвен процент на рекордно ниски нива е, че инфлационният натиск е до голяма степен временен и външен, тъй като не е утежнен от ръст в заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още