IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са новините, които ще движат валутните пазари до края на седмицата?

Предстоят изказвания на Жан-Клод Трише, Тимъти Гайтнър и Марвин Кинг, очакват се и ключови икономически показатели за ЕС и САЩ

10:20 | 14.09.11 г.
Кои са новините, които ще движат валутните пазари до края на седмицата?

През последната седмица на валутните пазари бяха регистрирани сериозни движения в курсовете на основните валути. Основна причина за тях станаха сгъстените облаци над еврозоната и спекулациите за начина, по който ще се развие дълговата криза на Стария континент.

Новата седмица започна също доста напрегнато, като се очаква пазарите да останат "нервни" и през следващите работни дни.

Днес предстои поредица от важни събития, като първата "порция" данни е свързана със ситуацията във Великобритания. Денят ще започвне със сутрешното изявление на управителя на Английската централна банка Марвин Кинг, а малко по-късно ще бъде обявен броят на новите молби за помощи за безработни и нивото на безработица в страната.

В следобедните часове днес се очакват данните за продажбите на дребно и производствената инфлация в САЩ, запасите от суров петрол и бизнес запасите. Изявление ще направи американският министър на финансите Тимъти Гайтнър.

Късно вечерта ръководството на новозеландската централна банка ще даде пресконференция, на която ще бъде обявено нивото на основния лихвен процент и евентуални промени или липса на такива относно монетарната политика.

В четвъртък сутрин в Швейцария ще излязат данните за промишленото производство, както и нивото, към което централната банка ще се опитва да поддържа основния лихвен процент. Той се залага като целево ниво, базирано на усреднения курс за тримесечни депозити във франкове на междубанковия пазар в Лондон, или Libor във франкове.

Месечният бюлетин на Европейската централна банка ще бъде публикуван малко преди обед, а веднага след него се очакват данните за продажбите на дребно във Великобритания на месечна база и очакванията за потребителската инфлация.

След това Евростат ще обяви данните за потребителската инфлация на годишна база и промените в безработицата за август.

В следобедните часове излизат данните от САЩ за потребителската инфлация, новите молби за помощи за безработни, текущата сметка и промишленото производство на месечна база, а малко по-късно – и производственият индекс на клона на Федералния резерв във Филаделфия.

За вечерта е насрочено изявление на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

В петък преди обед ще бъдат обявени параметрите на текущата сметка и търговския баланс в ЕС, както и на италианския търговски баланс.

През деня ще се проведе среща на ЕКОФИН - финансовите министри на държавите-членки на ЕС, като по традиция тя е закрита, но отделни представители могат да направят изявление пред медиите, а след края на срещата е възможно да бъде публикувано общо изявление.

В петък следобед очакваме баланса между американските дългосрочни облигации, закупени от чужденци, и чуждите облигации, закупени от американци, както и предварителните данни в проучавнето на университета в Мичиган за потребителското доверие.

Както и през предишните седмици, така и през тази, от доста голямо значение за движенията на валутния пазар ще бъде и развитието около кризата с дълговете на Гърция. На този етап няма насрочени събития, свързани с нея, но всякакви политически коментари биха могли да дадат тласък на пазарните настроения и да предизвикат остри изменения на валутните курсове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още