IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай намаля през август

Понижаване на износа и рекордни стойности на вноса са в основата на свиването на търговския излишък с 43% на месечна база

10:41 | 10.09.11 г.
Търговският излишък на Китай намаля през август

Търговският излишък на Китай спадна рязко през август, след като износът намаля след рекордните нива от юли на фона на понижения световен растеж, а вносът се увеличи, съобщи Ройтерс, като се позова на данни от китайските митнически служби.

На годишна база ръстът на износа е 24,5%, което е увеличение спрямо юлския показател от 20,4% и надхвърли очакванията от 21,6% на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

На месечна база обаче данните показват леко забавяне, като през август Китай е изнесъл стоки на стойност 173,3 млрд. долара спрямо рекордните 175 млрд. долара през юли.

Вносът е на рекордна стойност от 155,6 млрд. долара, регистрирайки ръст от 30,2% на годишна база, който надхвърли очакваните от икономистите 21,5%.

Търговският излишък е за 17,8 млрд. долара или с 43% по-малко от юли, като се свива за първи път през последните 6 месеца.

„Европейската дългова криза и забавянето на американския икономически растеж ще се отразяват на данните за китайския износ през следващите няколко месеца. Очаквам ръстът в китайския износ да падне под 10% през четвъртото тримесечие“, заяви Шън Дзиенгуан, икономист в хонконгския клон на Mizuho Securities Asia. „Силният ръст на вноса е следствие от силното търсене в на потребителски стоки, луксозни стоки, желязна руда, суров петрол, соя, както и царевица“, смята той.

Вносът на ключови суровини като суров петрол, мед и желязна руда е нараснал през август в сравнение с предходния месец, давайки нови доказателства, че втората най-голяма икономика в света все още се представя силно въпреки забавения ръст в развитите държави.

На годишна база износът за САЩ през август е нараснал с 12%, което е повече от ръст от 9,5% през юли, докато ръстът на износа за Европа е останал на досегашното си ниво от 22,3%.

По данните на митническата агенция годишният ръст на китайския износ за Русия и Бразилия е нараснал с по 38%, докато продажбите за Индонезия, Виетнам, Тайланд, Саудитска Арабия и Мексико са се увеличили с 35%.

Китайските износители обаче са изправени пред предизвикателствата на повишените разходи и фиксирания курс на юана.

Анализаторите очакват търсенето в САЩ и Европейския съюз - двата най-големи търговски партньора на Китай с малко под 40% от продажбите, да се понижава през следващите месеци заради забавянето на икономическия растеж.

Понижаването на търговския излишък през август ще помогне в борбата на Китай с инфлацията, заяви пред националната телевизия представителят на митническите служби Хуан Гуохуа. Търговският излишък заедно с инвестициите е източник на голямата ликвидност в икономиката и допринася за увеличаване на инфлационните рискове, с които правителството се опитва да се пребори.

„Данните за вноса и износа през август показват, че китайският икономически растеж се води от вътрешното търсене, а не от външното, а импулсът му за растеж е все още твърде силен“, смята Ли Ган Лю, икономист за Китай в ANZ в Хонконг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още